Гражданство за всички с роднини българи

Страната ни ще загуби 2 153 000 души до 2050 година

Българско гражданство ще придобиват всички, които имат поне един близък роднина от български произход. Това решиха депутатите почти единодушно, като приеха на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България. Вносители на поправките са депутати от ПФ, ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ.

Според Юлиян Ангелов от ПФ в последните години българи, които живеят в Украйна, Македония, Молдова, Сърбия имат проблеми при получаването на българско гражданство и дори се стига до парадокса децата да имат такова, а родителите не.

В закона е записано, че "близък роднина" може да бъде възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен включително.

Преди 4 години ООН публикува Таблица на двадесетте страни в света с най-голямо предвидено намаление на населението им до 2050 год. Там България е на първо място, ние сме своеобразен шампион.

Според изследването страната ни ще загуби 2 153 000 души (28.5% от населението си) и от 7 545 000 души през 2009 год. през 2050 год. тя ще има население само от 5 392 000 души.

"Предвид това, считаме, че не следва да се подминава никоя възможност за увеличаване на нацията ни, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание", мотивират се вносителите на промените в закона.