Да подкрепим Бокова, призова Каракачанов

Трябва ни единна българска позиция за подкрепата й за шеф на ООН, изтъкна председателят на ВМРО

Предвид предстоящия избор на нов генерален секретар на ООН, Ирина Бокова би била една чудесна кандидатура, която трябва да се подкрепи от България. Това заяви заместник-председателят на 43-то Народно събрание и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Той подчерта, че място за колебания няма.

Каракачанов се срещна в парламента с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщават от партията.

Той смята, че като кандидат Бокова ще представлява достойно страната ни, тъй като е доказала, че притежава необходимите качества и дипломатически опит. По мнението на Красимир Каракачанов е много важно да има единна българска позиция. В случая не трябва да се проявява типично българският синдром: когато някой българин се издига и доказва в световен мащаб, ние да се чудим дали да го подкрепим, коментира той.

Лидерът на ВМРО изложи накратко исторически факти и подчерта, че още преди 50 години ООН има приета Конвенция за правата на жените и в съзвучие с нея би било чудесно една жена, и то българка, да бъде генерален секретар на ООН. Личните му впечатления са, че жените са много отговорни към работата си и на тях може да се разчита.

От своя страна Ирина Бокова посочи, че срещата й е част от регулярни разговори с български политици.

След разговора с Красимир Каракачанов, Бокова отбеляза, че във връзка със 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО се радва, че България има там едно много силно присъствие. Самата тя приемала ролята си в ЮНЕСКО с изключителна отговорност.