35 нарушения на трудовото законодателство в болниците на областта

Постъпили са 29 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда

През месец юни 2015 г. екипът на Д „ИТ” Добрич изпълняваше дейностите  от плана на Дирекцията за 2015 г., като решаваше постъпилите жалби, сигнали и други непланови дейности, в т.ч. проверки на строителните обекти в населените места и по черноморското крайбрежие съгласно заповед на изпълнителния директор на ИА „ГИТ” и на болнични заведения, както и проверки по обектите на черноморското крайбрежие, съобщи на пресконференция днес директорът на Инспекцията по труда в Добрич Маргарита Антонова.

През месец юни 2015 г. са извършени 111 проверки, от които 83 по мерки от годишния план и 17 за проучване на жалби и сигнали. По време на проверките са констатирани 431 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията, относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са 237, по трудовите правоотношения са 192 броя и по Закона за насърчаване на заетостта са 2 броя. Установените лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до НАП за този период са 5. За отстраняване на констатираните нарушения  са дадени 420 задължителни за изпълнение предписания.

На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 20 акта, от които 9 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, 9 за нарушения по трудовите правоотношения, в т.ч. 5 за неизпълнени предписания по заплащането на труда, 1 акт по Закона за насърчаване на заетостта и 1 акт за пречка на контролен орган. Актовете са съставени само на работодатели – 16 юридически лица, 3 физически лица и 1 едноличен търговец. През същия период са издадени 26 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 11 броя на стойност 4700 лева.

През разглеждания период са постъпили 29  жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и решени са 16 жалби и сигнали.

По заповед на изпълнителния директор на ИА „ГИТ” от 20.04.2015 г. се извършват проверки по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в строителни обекти в населените места и в курортните селища по черноморското крайбрежие. За периода от 25.06.2015 г. до 24.07.2015 г. са приключили 4 проверки, като констатираните общо нарушения са 19 броя, в т.ч. 13 броя по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 6 по трудовите правоотношения, съставен е 1 акт на строител.

По разпореждане на изпълнителния директор на Главна инспекция по труда през месец юни продължиха проверките по спазване на трудовото законодателство с приоритет работно време, полагане на извънреден труд и спазване на междудневната и седмична почивка на персонала в болничните заведения. Към момента Д „ИТ” със седалище Добрич е извършила проверки на пет болници в областта. Общо при проверките са констатирани 35 нарушения на трудовото законодателство, от които 7 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 28 по трудовите правоотношения. Не са констатирани тежки и системни нарушения на трудовото законодателство по отношение на работно време, полагане на извънреден труд и спазване на междудневната и седмичната почивка на персонала в болниците, поради което не са съставени актове за административни нарушения.

Освен извършването на пряката инспекционна дейност към настоящия момент от инспекцията по труда продължават да се издават разрешенията за работа на непълнолетните лица, като стремежът е това да става по възможно най-бързия начин. Към 28.07.2015 г. от Д „ИТ” Добрич са издадени 242 разрешения за работа на лица под 18 години и 1 отказ за даване на разрешение.

В края на месец юни 2015 г. стартираха проверките на обекти по черноморското крайбрежие. Към 24.07.2015 г. са приключили 37 проверки, при които са констатирани 4 лица без трудови договори, 19 нарушения по работното време, 6 по заплащането на труда и са съставени 6 акта за административно нарушение.

В Държавен вестник бр.54/17.07.2015 г. бяха обнародвани промените в Кодекса на труда, които влязоха в сила от същата дата. Най-същественото в тези промени е еднодневният трудов договор за краткотрайна сезонна работа, като условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори по чл.114а, ал.1 от КТ са дадени в отделна наредба, влязла в сила от 21.07.2015 г. Още на същата дата, на двама регистрирани земеделски производители бяха заверени 200 броя еднодневни трудови договори.