Ремонтират релсите по линията на трамвай № 5

Това е една от най-натоварените линии, призна зам.-кметът Христов

Линията на трамвай № 5 е изключително натоварена като трасе и именно по тази причина в момента разработваме и апликационната форма по ОП „Региони в растеж“ за финансиране на цялостна реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис“ III от квартал „Княжево“ до Съдебната палата. Това каза заместник-кметът на Столичната община Любомир Христов, при проверка на ремонта на кръстовището на Руски паметник, предаде „Фокус”. 

По думите на Христов, в този проект е предвидена и доставка на нови трамвайни мотриси по подобие на проекта, който беше реализиран по бул. „България“. Той обясни, че целта е да има интегриран подход и да може с рехабилитираното трасе и нов подвижен състав превозни средства да се получат два ефекта – повишена скорост на движение и по-голям капацитет на превоз на пътници. „Това е обективното решение. Всичко останало са относително палиативни мерки, които едва ли ще доведат до сериозен ефект“, уточни той. По думите на Христов, след като приключи реконструкцията , преместването на трамвайното трасе ще даде възможност организацията на движението в кръговото кръстовище на площад Руски паметник да бъде класическа, с предимство на кръговото движение. „До момента това не е така именно заради организацията на движението на трамвая, който е с абсолютно предимство“, обясни той.

Относно знака, поставен на площад Руски паметник, който предизвика дискусии в социалното пространство, зам.-кметът на Столична община Любомир Христов заяви: „За водачите смятам, че знакът е достатъчно ясен. Тези, които познават Закона за движение по пътищата нямат проблем да се ориентират. Това е информационна табела. А за тези, които не познават правилата за движение, може би биха могли да се запознаят с тях“.