Колко струва на София една мотриса?

В рамките на т. нар. българско-швейцарска програма от Базелската транспортна компания ще бъдат доставени 28 употребявани трамваи, произведени средно преди 15 години

Доставката ще стане след сключването на споразумение за безвъзмездна финансова помощ по проекта "Модернизирани трамваи за град София", съфинансиран от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, за доставка на трамваи за нуждите на "Столичен електротранспорт". Това обяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, пише money.bg, цитирайки БТА.

Вчера той обяви още, че Общината ще поеме частни автобусни линии на градския транспорт в столицата.

В рамките на т. нар. българско-швейцарска програма от Базелската транспортна компания ще бъдат доставени 28 употребявани трамваи, произведени средно преди 15 години. Техният остатъчен експлоатационен ресурс е между 10 и 25 години за отделните мотриси.

Общата стойност на проекта е три милиона швейцарски франка, от които 2,5 милиона франка е стойността на самите трамваи, уточни Христов. Така един трамвай се оценява средно на около 107 хил. франка

Българският принос е оценен на 450 хиляди швейцарски франка, като прекият разход, който Столичната община ще направи, е 60 хиляди франка, отбеляза заместник-кметът. Той каза, че всичко останало в т. нар. български принос са дейности, които "Столичен електротранспорт" ще осъществи по адаптацията на трамваите за пускане в нашата мрежа, както и част от инвестициите, които се правят за релсовия път и контактната мрежа.

Разглеждаме проекта с швейцарското правителство като възможност да запазим едно относително добро ниво на обслужване на трамвайния транспорт, каза Христов. По думите му сега над 50-годишни са 35 от трамваите в столицата, над 30-годишни са 15 трамвая, а около 200 мотриси и ремаркетата към тях са произведени преди 10-30 години.

Заместник-кметът припомни, че като част от заема от Европейската инвестиционна банка за доставката на автобуси бяха включени и пет трамвая, поръчката за които е обявена.

През новия програмен период Столичната община подготвя и апликационни форми за кандидатстване по ОП "Региони в растеж", посочи Христов. Той каза, че общината работи за реализацията на проекти за доставка на нови трамваи, тъй като състоянието на парка остава най-изостанало като техническа модернизация.