Референдумът заплашва местния вот, според БСП

Гласуването продължава не по-малко от минута и половина, а изборният ден продължава близо 13 часа, изчисли Янаки Стоилов

Левицата предложи редакция на въпросите на Плевнелиев и обяви, че референдумът заплашва местния вот.

Юристът Янаки Стоилов не пропусна и „да среже" държавния глава, че в словото си в защита на референдума сам си противоречал, като веднъж ни определил за млада, а после и за зряла демокрация.

Социалистът посъветва колегите си да помислят внимателно за провеждането на референдум, като имат предвид как допитването в Гърция е довело до вземане на решение в разрез с волята на суверена, както и това какво може да произтече от предстоящия референдум във Великобритания за излизане от ЕС.

В съзнанието на хората назряват въпроси следва ли държавата да финансира и частни училища, следва ли пациентите да доплащат, след като болниците взимат пари от държавата. Това редом с поставените от президента въпроси също има своето място като питане, убеден е Стоилов.

По питането дали хората подкрепят мажоритарен избор на депутати, социалистът предлага да се определи числеността на мажоритарно избираните депутати и те да са половината от всички, но да се постанови, че всеки подаден глас трябва да бъде отчетен за партийното представителство в НС. Така мажоритарността на избора ще запази и основите на партийното начало, убеден е той.

За социалиста още по-труден отговор може да се даде на въпроса за задължителното гласуване, като стои конституционният въпрос допустимо ли е НС да превърне правото на гражданите да участват в избиране на органи, и в задължение.

Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпъление на това задължение, гласи редакцията на Стоилов с уточнението, че това не трябва да важи за референдумите.

Местните избори са най-сложни от технологична гледна точка, някой направи ли сметка как се провежда и паралелно референдум, обърна се Стоилов към всички партии и към Плевнелиев.

По изчисления на червения депутат гласуването продължава не по-малко от минута и половина, а изборният ден продължава близо 13 часа.

Ако в една секция гласуват 600 души от всички 1000 разпределени в нея, времето за гласуване, съпоставено с продължителността на изборния ден, показва, че поне 2 часа няма да стигнат за гласоподавателите, сочи математиката на Стоилов.

Той допусна, че сигурно ще се стигне до опорочаване на местния вот.