От днес София е със съвременна градска читалня

София Лайф

29-07-2015, 12:25

Снимка:

Столична община

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изоставеният павилион пред Народния се превръща в ЧитАлнЯ

Стъкленият павилион в Градската градина ще бъде и информационен туристически център

Модерна градска читалня и нов информационен туристически център за София ще посрещат заедно софиянци и гостите на столицата, който е отворен от днес в ремонтирания стъклен павилион в Градската градина. Инфо точка читАлнЯта е дело на ОП “Туризъм” на Столична община и се осъществява съвместно със Сдружение за градски читални, съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

Официално откриване ще бъде от 19:00 часа, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на ОП “Туризъм” Иво Маринов, партньори на проекта и дарители. По време на събитието ще бъдат връчени тържествено първите читателски карти, а с музикална изненада за всички в парка ще се включат от ансамбъл за съвременна класическа музика “180 градуса”. На 30 юли, четвъртък, читАлнЯта ще отвори врати и за всички граждани, с работно време - всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Новата читалня ще стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания, в която се включиха повече от 600 души, издателства и корпоративни спонсори. Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта. На място читателите ще имат възможност да четат също и електронни книги на четци PocketBook.

Мястото ще съчетава още функциите на информационен туристически център за София. По този начин ще предоставя на гостите на града, освен полезна и любопитна информация за столицата, пряк достъп до едни от най-важните атрибути на българската култура - езика и литературата.

Именно кирилицата и буквите от азбуката са използвани в интериора и визията на инфо точка читАлнЯта като свързващи елементи между двете функции на мястото. Всички читатели и туристи ще могат да се забавляват още и със специални дървени букви, изработени от партньорите на проекта Сдружение “Трансформатори”.