Зъболекар уби най-известният африкански лъв

Американският сафари турист платил 54 хиляди долара за нелегалния лов

Американски зъболекар е убил най-известния лъв и символ на Зимбабве Сесил.

Кралят на джунглата в африканската страна е бил убит по време на нелегален лов с арбалет в национален парк Нванге, пише Индипендънт.

За убийството на 13 годишният лъв Сесил е обвинен американският зъболекар Уолтър Палмър от Минесота. По случая вече са арестувани двама местни, които развеждали и помогнали на американския гражданин в лова. За удоволствието туристът заплатил 54 хиляди долара на организаторите.

Ловният трофей, главата на Сесил е конфискувана и ще бъде предадена като доказателство в съда във Виктория Фолс, където ще се гледа делото. Джони Родригес, председател на държавната организация за защита на животните Zimbabwe Conservation Task Force каза, че за незаконния лов се предвижда лишаване от свобода до 10 години.

Експертът предполага, че лъвът е примамен от скривалището си и е бил прострелян с арбалет. Въпреки това, благодарение на GPS-тракер на яката на Сесил,експертите установиха, че звярът не е умрял веднага. След като е бил прострелян ловците са го преследвали в продължение на около 40 минути.

Зъболекарят Палмър разбрал за това, че е издирван в Зимбабве и във вторник пусна изявление до медиите, че е бил подведен от гидовете в страната.

"До сега нито американските власи, нито зимбабвийските такива са ме търсили. Но ще им асистирам при първа възможност", заяви Палмър.

Според The Washington Post, Сесил е бил еднакво силно обичан от зимбабвийците и туристите. Той е бил главна животинска знаменитост на страната, посочва изданието.

Джони Родригес описва лъва като "един от най-красивите животински екземпляри, които можете да видите." "Той никога не е притеснил никого", допълва природозащитникът.