Музеят очаква канадско-френски археологически проект

Свързан с римската крепост „Залдапа” в Добруджа

Продължават археологическите разкопки на римската крепост „Залдапа” в община Крушари, Добричка област, съобщи "Фокус". По думите на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич Костадин Костадинов, археолозите неспирно намират фрагменти от мраморния фриз на олтара, а след приключване на сезона, ще започне дейност по възстановяване на базиликата. Това ще се реализира по проект. Костадинов посочи, че ще бъде направено всичко необходимо, за да бъде показан целият разкош, цялото великолепие на невероятната украса на мраморния олтар. Със съжаление директорът на РИМ – Добрич отбеляза, че иманярската дейност продължава. И ако през зимния период обектът е бил опазен от такива набези, то сега, по време на археологическите обекти са откраднати три артефакти – част от колона, и основа. Те са намерени без съдействието на полицията в заведение в Добрич, посочи Костадин Костадинов. В момента се извършват проучвателни дейности как тези находки са попаднали в заведение в добруджанския град. А съвсем наскоро на посещение в Добрич са били археолози от Франция. Обмисля се съвместен канадско-френски проект, свързан с този археологически обект.Това съобщи доц. Валери Йотов, член на екипа, който работи на римската крепост „Залдапа”. Френските специалисти са били в България около 2 седмици и половина. Те са от Институт по археология в Южна Франция, водени от специалист по интериор на православни храмове. Френските специалисти са провели разговори със своите български колеги, запознали са се с този важен епископски център и трите открити базилики направили са замервания и анализ на материалите, посочи още доц. Валери Йотов. Целта на бъдещата съвместна работа е да се осъществи пълно проучване на обекта. Тази година от началото на археологическите разкопки са разкрити различни интересни предмети, като бронзова лъжичка, която в миналото се е използвала за медицински цели, а на римската крепост вероятно за причастия, смятат специалистите.

Днес бе открита каменна плоча с надпис на старогръцки език. Археолозите смятат, че най-вероятно става дума за някакво посвещение.

Археологическите разкопки се осъществяват благодарение на финансовата помощ на държавата, която е предоставила 8 000 лв. и община Крушари, предоставила 10 000 лв.