Откриха претоварната станция за отпадъци в Балчик

Теренът на площадката е в местността Момчил

Официалната церемония по откриването на обект: „Претоварна станция за отпадъци - Балчик“, се състоя днес в морската община.

Проектът включва изгаждане на регионално депо за отпадъци в с. Стожер, довеждаща инфраструктура до него и две претоварни станции в Балчик и Тервел.

Реализирането му  се осъществява с помоща на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на европейската общност. Бенефициент по проекта е Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Тервел, Община Каварна, Община Балчик, Община Шабла, Община Генерал Тошево, Община Крушари, Община Никола Козлево. Общата стойност на проекта е 38 877 375,67 лв.

Сумата на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 36 933 506,89 лв., от които 85% в размер на 31 393 480,85 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 5 540 026,04 лв. национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България. Собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват бъдещото регионално депо е 1 943 868,78лв.

Претоварна станция за отпадъци Балчик ще обслужва общините Балчик, Каварна и Шабла в рамките на регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич.

Теренът на площадката е в местността Момчил, на около 6 км от град Балчик южно от пътя Дуранкулак - Варна. Заобиколен е от земеделски земи и кариери.

На претоварната станция са изградени обектите: Регистрация и охрана; Административно битовата сграда; Производствено хале; площадка за зелено компостиране; Гаражи с автомивка и ремонтно-механична работилница.

На ПСО Балчик ще постъпват 12 351 т. (около 41 170 м3) отпадъци на година, от които на линията за сепариране се третират 10 664 т. (около35 547 м3).

Селищата от общините Балчик, Каварна и Шабла попадат в категориите райони „Тип „Б” и „Тип В”, които райони се оценяват с висок потенциал за въвеждане на разделно събиране на биоразградими отпадъци. Поради това, на ПСО е предвидена площадка за зелено компостиране, като общините, както и курортните комплекси следва да въведат разделно събиране на биоразградими отпадъци от паркови зони, междублокови пространства, дървета и храсти разположени по уличната мрежа.

В проекта се предвижда разделно събраните зелени отпадъци да бъдат компостирани, с което се цели стабилизиране на биогенната фракция.

От постъпилите в ПСО отпадъци се очаква 1 647 т. да бъдат зелени отпадъци, които ще бъдат подложени на компостиране по открит способ (Windrow). Очаква се годишно на ПСО Балчик да се произвежда 802 т. компост.

            На церемонията днес присъстваха кметът на община град Добрич – Детелина Николова, Зам. министърът на околната среда и водите – Красимир Живков, кметът на община Балчик – Николай Ангелов, Маргарита Новоселска - областният управител на област Добрич, Кметове и председатели на общински съвети на общините от регион Добрич, представители на РИОСВ и Басейнова дирекция – Варна.