Виагра менте плъзна по морето

Фалшификатите по аптеките идват от Турция, а тези в интернет – от Китай

Копия на секс таблетки заливат аптеките и дрогериите по морето. За това сигнализират във „Всеки ден" почиващи по Северното Черноморие. Ментетата най-често идват от Турция, а тези, които се продават в интернет, са предимно от Китай, твърдят от големите фармацевтични компании. Те от години се оплакват, че въпреки строгата регулация и контрола 2% от продаваните у нас медикаменти са фалшификати.

Митничарите на Капитан Андреево задържаха 500 менте таблетки за полова мощ. Виаграта е спипана в товарен камион с турска регистрация, който пътувал от Турция за Германия. Първоначално митничарите не забелязали контрабандната стока. При щателната проверка обаче намерили сак, пълен с дрехи. Между тях били скрити и въпросните сини таблетки, които по съдържание и действие приличат на виагра, но са произведени в съседна Турция. 53-годишният шофьор обяснил, че хапчетата били за лична употреба.
Оказва се обаче, че подобни таблетки често се пласират по родните аптеки.

Жертва на подобно менте стана 45-годишен благоевградчанин, който попадна във варненската болница, след като изпил едно хапче виагра. Инцидентът се случил преди няколко дни в курорта Златни пясъци, когато клиентът си купил медикамента от малка дрогерия в комплекса. Искал да засили сексуалното си желание, защото се запознал със знойна красавица на плажа и не искал да се изложи вечерта.

След като изпил хапчето обаче, се почувствал зле - получил обилно изпотяване, учестено сърцебиене, виене на свят и задух. Силно изплашена, жената потърсила медицинска помощ. От хотела повикали линейка, а мачото от Благоевград бил отведен в болница. Лекарите установили, че сините хапчета са много добро китайско менте. Тепърва от Изпълнителната агенция по лекарствата ще проверяват как са се озовали в аптечната мрежа.

България продължава да е в челната тройка по търговия с фалшиви лекарства сред европейските страни, сочи доклад на Световната здравна организация. Данните в него показват, че става дума за глобална индустрия, чиито печалби в света са за около 50 млрд. долара годишно.