Продадоха съкровища от потънал преди 400 г. испански кралски кораб

Галеонът превозвал 40 тона скъпоценности

Скъпоценности от затъналия през ХVІІ век испански кралски кораб „Нуестра Сеньора де Аточа” са продадени на търг в Ню Йорк. Общите приходи са възлезли на около 2 млн долара, съобщиха от къщата Guernsey's, цитирана от БЛИЦ. Галеонът от кралския флот на Испания потънал на 6 септември 1622 г. Излизайки от пристанището на Хавана в Куба на 4 септември, след два дни той попаднал в силна буря и потънал на около 56 западно от островите Кий Уест (сегашен щат Флорида).
Съдът превозвал за Испания около 40 тона златни и сребърни кюлчета, колумбийски изумруди, 100 хиляди испански златни и сребърни монети, мед и други скъпоценности.
Потъналият галеон е открит на 20 юли 1985 г. от екипа на Мел Фишер. Общата стойност на вдигнатите от дъното вещи е оценена на 450 млн долара. По съвпадение за 30-та годишнина от откриването на галеона „Аточа” аукционната къща Guernsey's изнесе на търг 40 скъпоценни находки.
Сред най-редките експонати била златна пластинка (продадена за 93 750 хиляди долара), златен кръст с изумруди (119 хиляди долара), златна чаша (413 хиляди долара), златна лъжичка (62,5 хиляди долара). Продадени са и златна верижка, сребърна висулка, златен пръстен с изумруди, бисери.

Част от спечелените средства ще бъдат насочени за благотворителни цели.