Полицейска блокада на Spirit of Burgas

Заради влезлите у нас двама предполагаеми терористи от "Ислямска държава"

Полицейска блокада на втората вечер на Spirit of Burgas заради заплаха от тероризъм Извънредни мерки за сигурност бяха въведени в съботната вечер на Spirit of Burgas, информира "24 часа". Както снощи съобщи БЛИЦ в столицата и страната е в ход масирана полицейска акция за издирването на двама предполагаеми терористи от "Ислямска държава", засечени у нас от агенти под прикритие. Фестивалното градче буквално бе блокирано от полиция, след хилядната публика се движеха десетки цивилни полицаи, а пропусквателният режим бе в пъти по-строг отколкото преди концерта на мегазвездата Роби Уилямс в петък.
Около обед е получена оперативна информация за повишена терористична опасност, която наложила промяна на схемата за сигурност и въвеждане на драконовски мерки. Фестивалната зона е била претърсена метър по метър с обучени кучета. Репортер на „24 часа” забеляха кола на гранична полиция с немска овчарка в нея и в по-късната част на деня. Във фестивалното градче бе вкарана и полицейска патрулка.
Освен наетата фирма за охраната на Spirit-а, пред всеки гейт имаше униформен полицай с металдетектор. МВР служителите проверяваха и личните документи, което в първата вечер не се правеше. Имаше полицейско наблюдение и от покрива на плажното заведение «Нептун» към терена пред главната сцена, където в 22.30 ч. излезе една от най-актуалните банди Kasabian.

Най-голямо оживление се забелязваше в часовете преди концерта и в началото му, полицаи проверяха документи и на хора по плажната ивица.
Според запознати повишената терористична опасност е била свързана с данни, че на територията на страната са влезли мъж и жена, свързани с Ислямска държава. По-наблюдателни зрители са забелязали, че част от полицаите са снабдени с разпечатани на хартиен носител портрети на издирваните.

Не е ясно дали службите са разполагали с оперативна информация за опасност, свързана конкретно със Spirit of Burgas или мерките са взети тъй като това бе събитието с най-голямо струпване на хора в съботния ден.