Дините и пъпешите скъпи

Цената на захарта е най-ниска в Добрич

Цените на дините и пъпешите на едро през тази година са средно с 16% по-високи в сравнение с началото на август 2014 г. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според тях килограм диня тази година върви по 0,38 лева на едро, а пъпешите струват 0,90 лева. Повечето от едрите плодове, които се предлагат на пазара, са вносни, тъй като родната реколта се очаква да бъде готова към средата на август, обясняват производители. Сред плодовете с по-висока цена тази година са прасковите, които се продават с 14,44% отгоре, съобщава "Труд".

Междувременно по магазините вече се предлагат полски домати и краставици, които са на по-изгодни цени от миналата година. На едро килограм български домати струва 0,68 лева, а килограм краставици 0,81 лева. Рекордно е намалението именно при доматите, които и тази седмица държат с до 45% по-ниски цени в сравнение с лятото на 2014 г.

Според статистиката на комисията най-евтиното краве сирене се продава в Силистра - 3,99 лв. за килограм, а най-скъпото в Благоевград - 7,84 лева. Кашкавалът е най-евтин в Добрич - 6,93 лв., а най-скъп в София и Шумен - 13 лева за килограм. Захарта се продава на цени от 1,11 лева до 1,60 лева, като най-ниската цена е в Добрич, а най-високата във Варна. Цената на яйцата варира от 6 стотинки, но в Пловдив и Монтана те се продават срещу 0,21 лева, а във Велико Търново струват 0,15 лева.

Сред стоките с рекордни разлики в цените е бобът. Докато килограм зрял фасул в Сливен струва 1,64 лева, в София той се продава срещу 4,89 лева по цени на едро.