Проучват страховете на хората от ваксините

Масова смяна на автопарка и апаратурата за спешна помощ обеща зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков

Министерството на здравеопазването започва проучване на всички страхове на хората от ваксините. Това заяви зам.-министъра на ведомството д-р Ваньо Шарков в сутрешния блок на БНТ.Той е категоричен, че министерството ще направи кампания в подкрепа на ваксините, но едва след като разбере от какво най-много се боят хората, за да не се връщаме в Средновековието, когато масово са измирали от заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини. Шарков допълни, че такива проблеми е имало и в ЕС, и в САЩ, но овладяването на последствията от тях е много по-скъпо и коства здравето и живота на доста пациенти.
Шарков е категоричен, че ваксини по здравния календар до края на тази година са осигурени. Той обеща още и масово обновяване на автопарка и оборудването на центровете и отделенията за спешна помощ и отново обеща, че след като тази година заплатите на персонала от Спешна помощ са вдигнати с 20%, това ще продължи и през следващите години.
Зам.-министърът призова гражданите да проявяват достатъчно съвест и благородство и когато техният случай не е с „код червено”, т.е., животозастрашаващ, да дават възможност на лекарите да спасят човешки живот на пациенти в тежко състояние. Лекарят е убеден, че нашето общество все още не е готово за това.
Шарков обяви и инициативата на ведомството за откриване на здравни центрове във всички областни градове, които ще поемат ранната диагностика на майки и деца.
Лекарят заяви, че чекирането на пациентите с лична карта при постъпване в болница или изискването на личния код и проверката в здравното досие върши много добра работа за ограничаването на фалшивото хоспитализиране в болниците и призова всеки гражданин, който открие несъвпадения веднага да подава сигнали в Министерството на здравеопазването.