Барса взе Суперкупата на Европа - Меси блести, Севиля хитрее

Педро отново щастлив жокер за каталунците

Зрителите на стадиона "Борис Пайчадзе" в Тбилиси "намазаха" откъм  суперзрелищен мач. Финалът за Суперкупата на Европа предложи всичко и Барса победи в продълженията с 5:4. След като тимът на Луис Енрике поведе през второто полувреме с 4:1 Севиля докара нещата до 4:4 в редовното време.

Това 4:4 е най-резултатен мач откакто съществува Сурекупата на Европа от 1972 година. Само два отбора са побеждавали с резултат 6:0. През 1973 година все още се играят по два мача за този турнир (до 1997 включително). В първата среща носителят на КЕШ от 1973 година Аякс разгромява Милан през зимата на същата година носителя на Купата на Националните Купи(КНК) Милан с 6:0. Следвата среща между двата отбора завършва 1:0 за Милан. Същият този велик Аякс, който смазва "росонерите" е елиминиран през ноември 1973 година на осминафинал за КЕШ от изданието на турнира 1973/1974 от ЦСКА след 1:0 за холандците в Амстердам и 2:0 за ЦСКА на 7 ноември 1973 година в София пред 70 000 зрители на стадион "Васил Левски" с голове на Димитър Марашлиев в 68-ата минута и Стефан Михайлов в 116-ата минута.

Другият резултат 6:0 във финал за Суперкупата е постигнат от Ливърпул който смазва Хамбургер през 1977 година. Втората среща между двата отбора завършва 1:1. Любопитен факт е, че иконата на Ливърпул Кевин Кигън преминава през лятото на същата 1977 година от английския тим в Хамбургер. И така той е част от германския отбор, когато е унизен от неговия бивш тим Ливърпул.  

Да се върнем към страхотния мач с осем гола между Барселона и Севиля. До седмата минута двата отбора си размениха по един гол след перфектни изпълнения на фаулове. Първо Банега вкара за Севиля, а после извънземния Лео Меси буквално изсипа топката в паяците на безпомощния Бето. Пак Меси и отново от отлично изпълнен фаул докара нещата до 2:1 за Барса. След това съдията даде несъщесгвуваща засада при гол на Луис Суарес. Но Рафиня направи 3:1 на полувремето. За 4:1 през второто полувреме все пак се разписа Луис Суарес. Мачът изглеждаше приключил. Севиля се върна с обрат след голове на Рейес, отбелязана дузпа от Кевин Гамейро и Коноплянка за 4:4.

И точно в следващите минути се показа кой от двата отбора какъв манталитет притежава. Тимът на Севиля спря да атакува и започна да хитрее. Най - откровено играеше за дузпи. Докато Барса, независимо,че имаше пробойни в защитата откъм Матио и Бартра, напред търсеше своя нов шанс. В 115-ата минута Педро, който най-вероятно ще напусне отбора в посока Манчестър Юнайтед, отбеляза победното пето попадение след фаул и после отбит удар на Меси от вратаря Бето.

Така Барса за пети път спечели Суперкупата на Европа. А Педро за втори път се оказа щастлив жокер за блауграна. Преди това,през 2009 година Педро вкара шастливото попадение в този финал срещу Шахтьор за 1:0. И отново в 115-ата минута.

През 2006 година Севиля бе победил Барселона с класическото 3:0 на финала за Суперкупата на Европа. Тогава Дани Алвеш игра за Севиля,а сега през 2015 за Барса. И в двата случая спечели трофея. Петте трофея на Барса в този турнир са през 1992,1997, 2009, 2011 и 2015. По този начин Барса изравни Милан по спечелени Суперкупи на Европа.

Барселона на Луис Енрике гони рекорд на Барселона на Пеп Гуардиола за шест спечелени купи за един сезон. Досега Луис Енрике вече взе четири. Остана Суперкупата на Испания във финала срещу Атлетик(Билбао),както и Междуконтиненталната купа.