Ревизират лекия режим на пандизчии от общежитията в Бургас

Крими

12-08-2015, 12:12

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

400 затворници от Бургас отиват в база на МВР в Дебелт

Връщат ги обратно в затвора

Поне десет лишени от свобода, които досега са се радвали на по-свободния режим в двете затворнически общежития в Бургас, ще бъдат върнати в главния корпус на ул. "Индустриална", пише "24 часа".

Това ще стане до дни с решение на специалната комисия, която заседава на два месеца по Закона за изпълнение на наказанията.
През нея минават всички предложения, свързани с промяна на режима към по-лек или по-тежък.

Анализът показал, че през последните месеци комисията твърде много свалила летвата и лек режим получили затворници, които много бързо след това са хванати в нарушения, дори са извършили нови престъпления.

Последният случай е от 5 агуст, когато двама обитатели на общежитието "Житарово" избягаха през дупка в телената ограда на двора.

23-годишният Стефан Б. от котелското село Градец и 35-годишният Ангел К. от Карнобат издебнали момент, в който никой не ги наблюдавал и направили дупка в мрежата, през която да се промушат. Заловени са десетина часа по-късно.
Още тогава стана ясно, че за 35-годишния Ангел К. това е второ бягство. Той, както и Стефан са рецидивисти, осъждани многократно за кражби и грабежи.
Тъй като корпусът е претоварен, зачестяват случаите при които в общежитията се пращат хора с рисково поведение, чието място е зад дебелите стени, твърдят запознати с процедурата.

Още по-драстичен е случаят с 28-годишният Георги Андонов, който едва не уби приятелката си Галя в първия си отпуск след промяна на режима от общ в лек.