Забранява се строителството на Витоша

Авторите на актуализирания план за парка обориха страховете на еколози

В актуализирания план за управление на Природен парк "Витоша“ е записано категорично, че се забранява строителството там, подчертаха от екипа по плана. На семинар днес бе представен актуализираният план за управление на парка. Природозащитници вече споделиха своите притеснения, че новият документ, който трябва да замени доста рестриктивния досегашен, ще даде възможност за широко строителство и ще застраши природните местообитания, информира Форумнюз.

"Това са излишни притеснения“, заяви пред БНР Димитринка Берберова – ландшафтен архитект, ръководител на екипа. "Можем да кажем, че постигнахме добър резултат, като зонирахме една територия с крайселищен краткотраен отдих, това е зона за туризъм. Отделно зона на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и спортните съоръжения, която представлява 15%. Зоната за туризъм е 23%“, обясни експертката.

"Има забрана на строителство на нови хотели, вилни сгради за постоянно и временно обитаване, производствени, складови, инфраструктурни. Изключението е само за водоснабдяване, канализация, топлоснабдяване“, каза още Берберова.

На въпрос може ли разрушена хижа да се превърне в апартаментен комплекс, тя отговори, че това няма как да се случи.

Димитринка Берберова уточни, че в края на септември предстои общественото обсъждане на актуализирания план.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен