Девет банди си делят наркопазара в Бургас

Крими

21-08-2015, 13:40

Снимка:

снимка, monitor.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разбиха още една лаборатория за дрога в Слънчака /СНИМКИ/

Руснаците вече стъпиха и в този бизнес

Девет са основните банди, които си поделят пазара на наркотици в Бургас в последните година – две, пише в. „Черноморски фар”.  Според изданието в града поне от 7 години няма основен бос, който да управлява и контролира процесите. След като Митьо Очите влезе в затвора през 2007 г., на неговото място се опита да се намърда Стойчо Калоянов – Лудия. Той обаче „танцува само едно лято” и на следващата година след кратка гонка бе заловен и осъден.
Така на пазара настана голям вакуум, който постепенно бе запълнен от самостоятелни бригади. Те разработваха свои райони, но никоя не пожела да поеме изцяло процеса и целия регион. За кратко в тази роля се опита да се вживее Калоян Стоянчов – Голямата Рижа, който обаче бе очистен от бившето ченге Петко Лисичков.
След това никой не пожела да седне на горещия стол на Очите. Самият той, след като излезе от затвора, също не се върна в старата игра, а заложи на нови бизнеси.
Така в момента наркопазарът се дели на 9 групи, които са се разделили на териториален принцип. В центъра и „Възраждане” действа бандата на нов дилър, който носи прякора Самбата. Той обединява около себе си двайсетина души, които работят за него.

В „Славейков” и „Изгрев” териториите се контролират от бивши отломки от империята на Митьо Очите, които обаче действат с много по-малки мащаби. Смята се, че в играта в тези квартали са и бившите лейтенанти на Очите Новак Купенов и Балабанов, но самите те категорично отричат и се разграничават от тези твърдения.
В „Зорница” и „Лазур” има две групи със смесен етнически състав, като преобладават рускоговорящите. Руснаците стъпват от скоро на бургаския наркопазар, но на този етап спазват „дисциплина” и обслужват само своите сънародници.
За курорта Слънчев бряг отговаря смесена бургаско-софийска група,
като столичаните са изпратени специално и само за летния сезон.
Деветте групи почти нямат спорове и спазват строго териториалните принципи. Нарушения от време на време правят някои солови играчи, познати още като шанаджии, които обаче веднага биват усмирявани с различни методи.
Смята се, че целият процес се контролира от бригадири на централно ниво, които следят наркопазара. Самите те са „командировани” от софийски структури, за да внасят ред в бизнеса. Така времето на големите местни главатари вече отминава и престъпните схеми вече работят по друг начин.
И все пак, въпреки че на местно ниво няма изявени босове, на централно контрол им, и то сериозен. Именно на кардиналите в сянка се отчитат и местните банди, като „дивидентът” обикновено е 20 процента от оборота на месец.
През лятото в Бургас и региона се въртят около 20 милиона лева на месец от наркотрафик.
Става въпрос за цялата гама от наркотици – от обикновената марихуана до тежките варианти на херион и синтетична дрога. От тези пари 4 милиона заминават за подземните босове в столицата. Това е таксата спокойствие и контрол за местните структури.