Искат да поставят паметна плоча на Саръ Салтък на нос Калиакра!?

Общинските съветници на Каварна и РИМ - Добрич против

Шефът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов изрази на пресконференция днес гневно несъгласие на нос Калиакра да бъде поставена плоча в памет на Саръ Салтък.

"Намерението на сдружение "Джем" да постави паметна плоча на турския пълководец и шиитски светец е акт на провокация към българското културно-историческо наследство. Не може точно на нос Калиакра, където е вдигнат паметник на 40-те девойки, полетели със сплетени коси в морето, за да не се преклонят пред насилника, да има такава плоча", заяви още Костадинов.

По думите му легендата сочи самото начало на историческия нос като едно от местата, където бил погребан пълководецът. При голямо земетресение в началото на ХХ век двайсетина метра точно от тази част на Калиакра пропадат в морето.

Костадинов каза, че Саръ Салтък е легендарна личност и е считана за завоевател на Добруджа. Една от теориите е, че добруджанското деспотство е създадено от Саръ Салтък, че то е било турско, в последствие гагаузко и няма нищо общо с българите.

Поставянето на плочата Калиакра ще стане обект на мюсюлмански религиозен туризъм. Костадинов смята, че това е акт на провокация към културно историческото ни наследство и към целия български народ.

Директорът на институцията ще изпрати становището на музея в писмо до Министерството на културата и до община Каварна. Той е получил сигнала за поставянето на паметната плоча в писмо от общински съветник в Каварна.

Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че в общината не е постъпвало  официално искане за поставяне на плочата.