Порошенко: В окупираните територии има 40 хил. руски военни

Свят

24-08-2015, 12:28

Снимка:

gazeta.dt.ua

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Порошенко: Имаме данни за нахлуване на агресор в Украйна

9000 от тях са кадрови офицери на ръководни длъжности, подчерта украинският президент

На окупираните украински територии има 40 хиляди руски военни.

Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко в речта си по повод Деня на независимостта, който днес украинците честват.

По думите на Порошенко, цитиран от агенция УНИАН, руската въоръжена групировка близо до източната граница на Украйна наброява още 50 хиляди души.

Сред 40-те хиляди, които са на украинска територия има 9 хиляди кадрови военни на ръководни длъжности, изтъква още президентът.

Порошенко е убеден, че "врагът не се е отказал от идеята за настъпление към вътрешността на страната".

Руската агресия е отнела живота на 2100 украински войници, продължава президентът на Украйна, подчертавайки - "Няма да забравим и никога няма да простим".

Президентът Порошенко заявява също така, че има реални основания да се смята, че икономиката на страната е преодоляла дълбокия стрес, нанесен от войната. Бизнесът се адаптира, намира нови пазари, които да заменят закритите за нас руски, коментира държавният глава.

По думите му, още в близките месеци може да се възобнови икономическият ръст, но само в случай на отсъствие на военна ескалация.

Порошенко обещава още на украинците да намери възможност за индексация на заплати и пенсии, които не са повишавани вече две години.

В същото време бившият президент на Украйна Виктор Ющенко заявява, че страната се движи към най-дълбоката си икономическа криза от 24 години насам, като конфликтът в Донбас няма отношение към този спад.