Велосипедна алея ще бъде изградена от българо-румънската граница към Шабла

Животът

25-08-2015, 10:01

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шабла с пет бивака за къмпингуващи

Шабла: Песента на соления вятър (видео)

Това ще привлече повече туристи

Нова велосипедна алея ще бъде изградена успоредно на главния път I-9 - от българо-румънската граница през село Дуранкулак до Шабла, съобщават от крайморската община. Общинският съвет вече одобри проекта "Трансгранична обиколка на велосипед", в който Шабла и румънската община Лиману ще си партнират. В рамките на инициативата ще бъде рехабилитиран и пътят към къмпинг "Космос" край Шабла.
Двете общини ще кандидатстват за финансиране по новата Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България като максималната стойност на очакваната подкрепа е 3 000 000 евро. Община Шабла е готова да съфинансира начинанието в размер на 2 на сто от стойността на проекта.
С изграждането на новата инфраструктура двете общини очакват да привлекат повече туристи и по-добре да опазят природното богатство и културното наследство в трансграничния регион.
Предстои да бъде подготвен технически проект за велосипедното трасе. Общинският съвет в Шабла вече одобри финансиране проектирането за близо 18 500 лева от тазгодишния бюджет.