Форум „Българско наследство” в Балчик

Откриването е на 28 август

На 25 август 2015 г. във фоайето на общинската администрация в гр. Балчик бе подредена тематична изложба „75 години от възвръщането на Южна Добруджа към България”. Използвани са документални табла със снимки, отразяващи събитията около историческата Крайовска спогодба от 1940 г., собственост на РИМ-Добрич, служителите на който ги предоставиха безвъзмездно, за да станат достояние на балчиклии. На много от фотосите се разпознават балчишки граждани.

Показани са още, издадени вестници на „Балчишки телеграф”, посветени на Добруджанския въпрос. Показани са и вестници от паметната дата 7 септември 1940 г. от колекцията на акад. Георги Марков, сега подарена на ИМ-Балчик.

Идеята за изложбата е на организаторите на Първия международен форум „Българско наследство”, който започна с голям концерт на бесарабски българчета от гр. Твърдица, Р. Молдова.

Следва официално откриване на Първия международен форум "Българско наследство" в Балчик, който се организира под патронажа на д-р Румяна Малчева - Ангелова, носител от 2013 г.  на званието "Общественик на годината".

Форумът е посветен на 75-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България. Поканени са фолклорни певчески и танцови състави, учени, краеведи, поети и театрали, които съхраняват и развиват българската идентичност, българския дух и самосъзнание.

ПРОГРАМАТА:

28 АВГУСТ (петък) Официално откриване на форум "Българско наследство" - от 18.00 ч. на пл."21 септември" Балчик.

28 АВГУСТ (петък) Православен църковен водосвет, за всички участници във форума, ще отслужи от 19 ч. Варненско - Преславският митрополит Йоан в храм "Св.Георги" Балчик.

29 АВГУСТ  /Събота/Концертни изяви на изворен фолклор от 9.00 до 16.00 ч. в НЧ "П.Хилендарски     1870" Балчик.

29 АВГУСТ  /Събота/  Конференция "75 години от възвръщането на Южна Добруджа", водена от акад. Георги Марков. Начало 9.30 ч. в конферентната зала на Община Балчик и откриване на тематична изложба.

29 АВГУСТ Конференция "Етнологията на българите", водена от проф. д-р Елена Рацеева, от 14.00 ч. в конферентната зала на Община Балчик

30 АВГУСТ Поетичен спектакъл с произведения на творци, живеещи в странство и създаващи произведения на български език. От 14.00 ч.в конферентната зала на Общината.                            30 АВГУСТ Заключителен спектакъл и награждаване на участниците във форума. От 16.00 ч. в НЧ "Паисий Хилендарски 1870" Балчик – голям поздравителен концерт с поп и рок музика за наградените участници във Форума.

31 АВГУСТ Музикално-фолклорен спектакъл на театрален състав от град Тараклия, Р.Молдова от 18.00 ч. в НЧ "Васил Левски" - Балчик.

 

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен