"Глас народен" с открито писмо

За ситуцията във "ВиК" - Добрич

Общинското ръководство на ПП „Глас народен“ – Добрич изпрати открито писмо до Лиляна Павлова – Министър на регионалното развитие и благоустройство, д-р Маргарита Новоселска – областен управител и  Петър  Калчев – управител на “ВиК” ЕООД, Добрич във връзка заплахата от спиране на електрозахранването на дружеството и ситуацията там. Писмото публикуваме без редакторска намеса.

Във връзка със строежите на големи инфраструктурни проекти няма как да не обърнем внимание на един от проблемите, с който жителите на град Добрич се сблъскват от години насам. Това е проблемът с ВИК в града. С настоящото бихме искали да поставим няколко въпроса, свързани със състоянието на ВИК Добрич и които считам, че изискват неотложни отговори.

 Запознато ли е Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) за многократните необосновани спирания на водата, за които не е обявена информация нито в официалната интернет страница на “ВиК” ЕООД - Добрич, нито в местните медии (ако се обявят такива, се посочват само определени аварии). В следствие на постоянните аварии високите части на града са без налягане на водата почти всеки петък и събота вечер. 

  1. Знае ли държавата, в лицето на община Добрич и МРРБ какви са дълговете на дружеството и ако да кога те ще бъдат обявени пред обществеността? 
  2. За никого не е тайна, че ако не бъдат покрити задълженията на “ВиК” ЕООД – Добрич към доставчика на електроенергия в срок до една седмица, след 02. Септември 2015 г. електрозахранването на „ВиК“ ЕООД Добрич ще бъде преустановено.

 Тъй като основните потърпевши ще бъдат отново гражданите на града, какви мерки е предприела общината и в действителност застрашен ли е Добрич от спиране на водата?

  1. Не на последно място е и въпроса с водния цикъл в града и неяснотите по отношение на причините за неосъществяването на проекта?
  2. Кое налага честата смяна на управителите на Водното дружество в Добрич? (при направената от нас проверка в търговския регистър, за периода от 2008 до сега, 8 управителя са се сменили във „ВиК“ ЕООД Добрич, някой от тях са управлявали дружеството за период не по-дълъг от 1-2 месеца.)
  3. В какви размери са задълженията за разходване на вода в ромските квартали в Добрич и региона? Кой в действителност поема тези дългове и за чия сметка?
  4. До кога гражданите на Добрич ще плащаме некачествен продукт на висока цена? (3 лв. за 1 кубик вода с неотговарящи на изискванията по микробиологични  показатели) и едновременно с това ще плащаме и загубите, вследствие на влошеното състояние на водопреносната мрежа?
  5. Как и кога ще бъде привлечен инвеститор в града, като не могат да му се осигурят нормални условия на работа, а именно постоянно и качествено водоснабдяване?

Като с настоящото заявявам готовност за включване в дискусии и предлагане на решения и в очакване на решимост за ясни отговори на поставените по-горе въпроси и ясно изразени действия от Ваша страна, оставам.

 

 С уважение,

 Ангел Ангелов

общински председател

на ПП „Глас народен“ –

Добрич