Помагат ни да научим какви са здравните ни права

Инициатива на Конфедерация "Защита на здравето"

Българите могат да проверят какви са здравните им права с нова кампания "Национална кампания за пациентски политики", която започва и в 28-те областни града у нас.
В рамките на инициативата, която е организирана от Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ), на гражданите ще им бъде разяснявано какви точно здравни възможности имат, а за да бъде по-ясно разбираемо всеки ще може да получи специална книжка.

В нея, написана заедно с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се проследява пътят на пациента и достъпа му до здравни грижи.
"Това е проект за права и то за граждански права. Никой не може да ти отнеме правата, но ти трябва и да си ги знаеш", изтъкна на пресконференция председателят на КЗЗ Петко Кенанов.
В рамките на проекта ще има срещи с местната власт за петте приоритетни области в здравеопазването и правата на пациентите. Като за финал ще бъде направена и анкета, която да покаже до колко българите са разбрали правата си и дали вече имат по-добър диалог с лекаря си и здравните институции.
"Ще се опитаме да повдигнем нивото на здравеопазването и здравната среда", обеща и председателят на Асоциацията на хора на с редки болести Владимир Томов.