Българи са сред задържаните заради камиона с трупове в Австрия

Крими

28-08-2015, 14:38

Снимка:

©The Telegraph

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха разложени над 70 бежанци в хладилна камера

Българо-унгарска трафикантска мрежа стои зад смъртта на мигрантите, обяви австрийската полиция

Трима души бяха задържани във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити мъртви в изоставен камион в Австрия вчера, съобщи полицията, цитирана от ДПА.


Според австрийската полиция българо-унгарска трафикантска мрежа стои зад смъртта на мигрантите, предаде Ройтерс. Арестувани са българин и унгарец, които са шофирали тежкотоварния автомобил, и още едно лице, с двойно унгарско и ливанско гражданство.


Според Си Ен Ен собственикът на камиона е български гражданин с ливански произход, а Би Би Си съобщава, че и тримата арестувани са българи. Информацията не е потвърдена от следователите.


В изоставения хладилен камион в Австрия са намерени 71 тела - 59 мъже, 8 жени и 4 деца, предаде Ройтерс.


"Сред тях имаше 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително двегодишно момиченце", заяви пред журналисти говорител на полицията, цитиран от Франс прес. Вероятно става дума за мигранти от Сирия, тъй като властите са намерили "сирийски документ за пътуване" в хладилното помещение на камиона.


Следователите правят опити да установят и маршрута на камиона, съобщава БТА. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи.


7,5-тонният хладилен камион бе намерен вчера малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела.