Стафилококи са заразили гостите на курбана в Божурово

3 от 12-те сервирани ястия са дали положителна проба за наличието на бактерията

Три от ястията, консумирани от гостите на злополучния курбан за здраве в с. Божурово, след който 22 попаднаха в болница, са били заразени. Изследванията им са потвърдили коагулазо положителна стафилококова инфекция, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Розалина Брайкова, цитирана от Topnovini.bg.

Става въпрос за три от ястията – супа, основно и десерт, които са приготвени в домашни условия, обясни тя. На трапезата тогава са сервирани общо 12 вида ястия.

Взети са проби и от хранителни продукти – яйца, кайма и др., които са били закупени от търговската мрежа, но в тях стафилококи не са открити.

Информацията от изследванията на пробите е изпратена на Регионалната здравна инспекция.

По-рано оттам съобщиха, че пробите на 17 от заболелите след дадения курбан за здраве в с. Божурово са с положителен резултат за Стафилококус ауреус. Изследвани са 34 прегледани от общопрактикуващите лекари и в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич лица, които са присъствали на курбана. От носогърлен секрет на две от жените, които са приготвили и разсипвали храната, е изолиран Стафилококус ауреус.

22 души, присъствали на мевлид или курбан за здраве в село Божурово, постъпиха в болница. На тържеството присъстващите близо 80 гости са консумирали осем ястия, приготвени от две жени. Курбанът е бил от заклана в събота домашна овца. Присъстващите седнали на трапезата около 16 ч. Първите оплаквания - повръщане и диария, се появили около 18,30 ч. На 16 и 17 август в Спешното отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари са прегледани с оплаквания 34 лица на възраст от 3 до 82 години, 22 от които бяха хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич с диагноза Бактериална чревна инфекция.