Руски депутати мислят как да цензурират Facebook

Чрез социалната мрежа те се намирали под отрицателното влияние на европейските ценности

Депутати от руската Държавна дума обмислят въвеждането на по-сериозен контрол над съдържанието в социалната мрежа Facebook.
Наложилото се мнение е, че чрез Facebook руснаците се намират под отрицателното влияние на европейските ценности. По-конкретно това, което притеснява руските депутати са снимките и картинките с еднополови двойки и прокламиращи хомосексуализма.
Председателят на комисията по информационната политика и технологиите в Държавната дума Леонид Левин се зарече на ниво комисията въпросът да бъде разгледан задълбочено, пише „Независимая газета". По думите му Русия ще предприеме „адекватни мерки" спрямо всяка една чужда компания, която не спазва изискванията на руското законодателство. Според Левин тези мерки ще включват и блокиране на сървърите, пише News.bg.  
В края на юли месец по този въпрос и с подобни идеи излезе и депутатът от Брянска област Михаил Марченко, след което държавният орган, наблюдаващ медиите и интернет пространството поръча на младежката организация на „Единна Русия" да направи изследване на социалните мрежи за пропагандата на хомосексуализма. До този момент резултатите от проучването не са оповестени официално, но според слухове ръководството на Facebook е заплашено от глоба на стойност 1 милион рубли, освен наказателно блокиране на работата на социалната мрежа на територията на Русия за 90 дни. Мотивът е, че изображения, пропагандиращи хомосексуализма, достигат до малолетни и непълнолетни, а и се разпространяват от тях.

Депутатът Роман Худяков смята, че срещу пропагандата на европейските ценности трябва да се вземат твърди мерки и след като чуждите социални мрежи противоречат на руското законодателство, те просто трябва да бъдат блокирани.
Колегата му от комунистическата партия Вадим Соловьов счита, че пропагандата на хомосексуализма имат вече масов характер и тя трябва да бъде пресечена радикално.
Ако ставаше въпрос за единични случаи, тогава преследването на Facebook би имало политически контект, заявява Соловьов, но случаят не е такъв. Той напомня, че неотдавна Fаcebook е открил офис в Украйна с местни сътрудници, които да цензурират антиукраински изказвания, но е отказал да направи това в Русия и да създаде руска администрация за социалната мрежа.
Известният блогър Олег Козиров реагира на инициативата на депутатите от Държавта дума с коментара, че в последно време инициативите им в много малко са свързани със здравия разум, а в по-голяма степен са напълно популистки и далеч от съществените проблеми. В момента те са зациклили на темата „борба със сексуалните малцинства", констатира Козиров. Той допълва, че депутатите на практика се борят с мними опасности като иконки, изображения, снимки, вместо да се концентрират върху сериозни проблеми.