Искат изработване на закон за правата и задълженията на пациентите

Мисия Добрич

03-09-2015, 14:56

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пациентите ще спират пари за болници

Здрави заведения в битка за пациенти

В рамките на Националната кампания за пациентски политики

Изработване на закон, който да обединява всички пациентски права, да описва стъпка по стъпка реда по който пациентите да търсят правата си  - тава искат от „Конфедерация защита на здравето”. Към момента, правата на пациентите са пръснати и се откриват в различни закони, като закона за здравето, за здравното осигуряване други, заяви днес в Добрич  Петко Кенанов, председател на пациентската организация. От там настояват да се  предвиди наказание за медиците, допуснали  грешки, както и функциониране  на фондове към лечебните заведения, които да изплащат обезщетения в случай на лекарска грешка. Този закон ще регламентира равнопоставеност между предоставящите и ползващите медицински услуги. За целта в момента се провежда анкета сред жителите на различни градове в страната, в която се иска мнението им относно изработването на подобен закон. Добрич е вторият град, след Силистра в който се проведе анкетата. Кампанията ще се проведе и в останалите областни центрове до края на годината.

В рамките на проектните дейности вече е издадена и брошура, която проследява пътя на пациента и достъпа му до здравни грижи. В нея може да се намери информация за избора на личен лекар, видове прегледи и изследвания, на които имаме право.

Срещите са  част от реализацията на проект "Национална кампания за пациентски политики", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г., изпълняван от Конфедерацията.

На срещата в заседателната зала на Община Добрич присъства регионалният координатор Павел Павлов и представители на местни неправителствени пациентски организации.