Ресторантьор призовава за създаването на хранителна банка в Бургас

Христо Пехливанов: Ако 20 заведения в града се обединят, няма да има гладни хора

Хранителна банка или „щедър хладилник“, подобно на този в столицата, да се създаде и в Бургас,  предлага собственикът на ресторант „Люти чушки“ – Христо Пехливанов.  Бизнесменът е готов от ежедневните порции храна да отделя за гладуващи.
„В края на деня винаги остават количества пресни продукти и вече приготвени ястия, които директно се унищожават. А те могат да бъдат дарявани на хората в неравностойно социално положение. Услугата е безвъзмездна. И ако това се регламентира, ще осигурим обяд или вечеря на много нуждаещи се“,  казва Христо Пехливанов.
Според него, Бургас даже се е забавил малко в реализацията на такъв проект, който в национален мащаб съществува от 2012 година, чрез активността на фондация.
Бизнесменът и досега оказва подкрепа на нуждаещи се и осигурява храна на хора, потърсили помощ. Убеден е, че и други собственици на заведения правят същото. Затова предлага около идеята  да се обединят повече ресторанти и тя да се популяризира достатъчно, така че хората в затруднено положение  да знаят къде, кога и какво могат да получават всеки ден. Вдъхновила го новината за инициативата „Ако си дал“ на Стефан Чолаков. Покрай нея в София беше създаден „щедър хладилник“  за даряване на безплатна храна.
„Хубаво ще е всеки, който има възможност, да дава своя дан към обществото. Пътувал съм много по света и ми е направило впечатление, че този модел на гражданска и морална отговорност не е новост в развитите страни. Нещо повече – в нашата история има достатъчно примери.  В Бургас няма човек, който да не е чувал за дарителите Баба Ганка и Коджакафалията.  Евлогий и Христо Георгиеви  са изградили Софийски университет, Васил Априлов е създал училище… Ние като представители на дребния бизнес в Бургас, не можем да се сравняваме с големите благодетели, но можем да дадем своя скромен принос към съгражданите ни в трудно положение. Надявам се, че община Бургас би подкрепила идеята и би съдействала за нейната реализация“, каза Христо Пехливанов.

Много заведения в града,  разполагат с необходимия ресурс да осигуряват прясна храна на нуждаещи се. „Ако 20 ресторанта заделят от продуктите си ежедневно за тази кауза, то в Бургас няма да има гладни хора“, категоричен е Христо Пехливанов.