При мъжете: много хормони - малко думи

Бургас Лайф

06-09-2015, 13:44

Снимка:

снимка, dama.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жените страдат от жегите повече от мъжете

Учени обясняват защо жените се губят в превода, при разговори с мъжете

Холандски и австрийски учени най-после успяха да установят защо мъжете са по-малко надарени словесно от жените - причината е в тестостерона, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Специалистите отдавна знаят, че развитието на речта е различно между момичетата и момчетата. Но при най-новото изследване на екипа на Руперт Ланценбергер от университета във Виена станало видно, че именно тестостеронът влияе върху обема на сивото вещество в мозъка.

Специалистите изследвали 18 транссексуални пациенти преди и след подлагането им на хормонална терапия при преминаването им от женски в мъжки пол. В хода на лечението с високи дози тестостерон били констатирани специфични мозъчни промени в период от четири седмици. Те били наблюдавани в речевия център на Брока, отговорен за написаната реч, и в центъра на Вернике, свързан със звуковото осмисляне на речта.

От направените открития проличало, че хормоните моделират по различен начин речевите центрове на мъжете и жените.

При представителите на силния пол влиянието на тестостерона върху мозъчните процеси излиза и извън фазата на първоначалното развитие и е налично и в по-зряла възраст.

По-високи нива на тестостерона са свързани с по-малък речников фон при момчетата. При транссексуалните, когато от жени се превърнат в мъже, те губят част от своето дар слово.