Полицията прибра 44 бездомници и просяци, сред тях и 9 деца

23 са просещите, бездомни и безнадзорни лица задържани в Бургас

Специализирана операция срещу бездомниците и просяците е проведена на територията на Бургаска област, съобщиха от полицията. Целта й бе предприемане на превантивни мерки по ограничаване на противообществените прояви и престъпления от и срещу пълнолетни, непълнолетни и малолетни лица, свързани със скитничество, безнадзорност и просия.
От проверените лица в Районните управления са задържани 44, чиято самоличност не е установена на място, като задържането е осъществено, съгласно действащите нормативни актове. Общо 23 са просещите, бездомни и намиращи се безнадзорност лица, от които девет са малолетни и непълнолетни. Трима от установените са били обявени за общодържавно издирване, едно от тях е подрастващ. Малолетните и неполнолетните при необходимост са настанявани в “Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни”. Други са получили спешната мярка “Полицейска закрила на детето”.
Някои от децата са предадени на родителите си, като им е съставен полицейски предупредителен протокол.  Такъв предупредителен протокол е съставен и на пълнолетните лица в случаите на просия, като са предприети мерки за установяване на системност / в този случай материалите се изпращат в компетентната районна прокуратура/. В хода на специализираната полицейска операция са съставени 22 полицейски предупредителни протокола / четири от които спрямо родителите на подрастващи, установени при спец-акцията/. Образувани са 14 полицейски производства и са съставени 14 акта да установяване на административни нарушения. 
За всички лица, включително малолетни и непълнолетни, изпаднали в състояние на риск и нуждаещи се от помощ и закрила, са уведомени съответните Дирекции “Социално подпомагане”. Установените лица, изпаднали в състояние на риск и нуждаещи се от помощ са транспортирани, хигиенизирани и настанени от служители на Община Бургас в Центъра за временно настаняване на бездомни лица в кв. “Акациите”. Лицата, които не са адресно регистрирани на територията на Община Бургас са транспортирани по местоживеене.