Красен Кралев ще открие европейската седмица на спорта

Официалната церемония ще се състои на 14 септември на гребната база в Пловдив

Над 70 спортни събития в София и страната организира Министерството на младежта и спорта в партньорство с общини, спортни клубове, младежки организации и доброволци по повод Европейската седмица на спорта. Кампанията #BeActive ще се проведе от 14 до 20 септември, съобщи заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

В градовете Пловдив, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Плевен, Бургас, Ямбол, Добрич, Варна, Русе, София и др. ще се проведат множество спортни прояви и състезания.

Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта "Предизвикай себе си: Бъди активен", изпълняван от Министерство на младежта и спорта и подкрепен от Програма "Еразъм+" на Европейската комисия. Към лицата на кампанията Сани Жекова, Ивет Лалова и Станилия Стаменова се присъедини и мъжкият ни национален отбор по волейбол.

Европейската седмица на спорта ще бъде открита официално от министъра на младежта и спорта Красен Кралев на 14 септември на гребната база в Пловдив, където ще присъстват над 600 деца. Учениците от спортното училище в Пловдив ще демонстрират всички видове спорт, които се практикуват в учебното заведение.

„Последно проучване на Евробарометър, проведено сред 14 000 граждани на Европейския съюз на възраст от 15 до 30 години, сочи, че има проблем със спортната активност на европейските граждани. Има държави, в които тя е на сравнително добро ниво, а в други страни – това е сериозен проблем. И България е една от държавите точно с такъв проблем, свързан с обездвижването и липсата на достатъчно сериозна физическа активност, посочи Калин Каменов. -  В Белгия например със спорт и физическа активност се занимават 43 % от младите хора, докато у нас процентът е сред най-ниските в целия ЕС – 8 %. Затова Министерството на младежта и спорта организира разнородни спортни събития в почти всички големи градове. Ще бъдат организирани активности за всички – и за професионални спортисти, и за хората, които искат да се забавляват”.

Като част от кампанията на 20 септември в Борисовата градина в София ММС организира голям спортен празник. Със съдействието на федерациите ще се проведат турнири по баскетбол, волейбол, мини футбол, шахмат. Участниците в спортния празник могат да се включат и в надпреварите по бадминтон, лека атлетика, стрелба с лък, голф, приложно колоездене. Ще бъде организиран демонстративен футболен мач между журналисти и отбор на звездите с капитан Гошо Гинчев – съветник на министър Кралев. В заниманията по лека атлетика ще се включи и клубът на Ивет Лалова.

„Искаме да мотивираме децата към физическа активност. Затова се включват толкова много общини и спортни клубове в страната, което е радващо и показва сериозната ангажираност на цялата ни спортна общественост с активизирането на младите хора”, посочи заместник-министърът.

Калин Каменов увери, че седмицата на спорта ще продължи и след 20 септември. Тя ще е с образователен характер и в нея ще се включат и лицата на кампанията.

„За мен като посланик на спортното движение и активен спортист е изключителна чест и радост да се включа в тази кампания заедно с нашия семеен клуб. Ще направя всичко възможно да дам най-добрия пример и се надявам много деца да ме последват и да бъдат навън заедно с мен в тези прекрасни активности, които сте планирали,” заяви именитата ни сноубордистка Александра Жекова.

Освен като организатор Министерството на младежта и спорта ще се включи активно в седмицата, пропагандираща повече движение на работното място, като от 14 до 20 септември в Спортната палата асансьорите ще бъдат спрени.