Матурата вече ще е 2 в 1

Животът

13-09-2015, 16:24

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родители ще могат да присъстват на матурите

Пускат родители на матурите

Промяната е, за да не се преписва

Матурите през предстоящата учебна година ще са 2 в 1 по подобие на изпита след 7-и клас. Разделянето на зрелостния изпит на модули се прави, за да бъде пресечена каквато и да е възможност изпитните въпроси да изтекат или да се преписва. Това обяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева на традиционното съвещание с директорите на софийските училища в Националния исторически музей преди началото на новата учебна година, съобщава „24 часа”.
Все още се обмисля дали задължителната матура по български език и литература да не се раздели на 3 части - затворени, отворени въпроси и развитието на аргументативния текст (есе или интерпретативно съчинение). Времетраенето на матурата няма да се променя и ще остане 4 часа. Новият формат на зрелостните изпити щял да бъде разписан в заповед на министъра на образованието.
Изпит по дигитални компетентности ще държат всички 10-класници, каза още Ваня Кастрева. В този клас приключва обучението по информационни технологии.
София е признатата столица на образованието, това се дължи на вас, поздрави директорите кметът на София Йорданка Фандъкова, която обясни, че най-голямата ѝ гордост е новото училище в село Гърмен, което ще бъде открито на 15 септември.
В Монтанско пък липсват над 20 учители преди 15 септември. Четирима преподаватели търси финансово-стопанската гимназия в областния град.