Омбудсманът и Община Бургас застават зад идеята за хранителна банка

Мисия Бургас

14-09-2015, 11:11

Снимка:

снимка, интернет

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ресторантьор призовава за създаването на хранителна банка в Бургас

Преди седмица Христо Пехливанов предложи местни ресторантьори да осигуряват храна за нуждаещи се

Идеята на младия бургаски предприемач Христо Пехливанов за създаване на хранителна банка с помощта на местни ресторантьори получи одобрението и подкрепата на обществения посредник Таньо Атанасов и на Община Бургас. Преди седмица собственикът на „Люти чушки“, изрази готовност заведението му да осигурява ежедневно порции прясна храна за граждани в неравностойно социално положение.

Христо Пехливанов е убеден, че ако собственици на няколко ресторанта  в града застанат зад каузата, а местната администрация регламентира услугата, много нуждаещи се бургазлии  ще могат дългосрочно да получават  храна всеки ден.
Бизнесменът се вдъхновил от инициативата „Ако си дал“ на Стефан Чолаков, чрез която той направи и „щедър хладилник“  с напълно безплатна храна за бедните. Примерът му се оказа заразителен и така за кратко време „хладилниците“ в София се увеличиха, а към нея се присъединиха дори ученици.  Пехливанов вярва, че в Бургас може да бъде приложен подобен подход, чрез обединението на бизнеса, местната власт и доброволци.
След като новината за предложението на Христо Пехливанов  излезе в медиите, бургаският омбудсман Таньо Атанасов е повдигнал въпроса пред ръководството на Община Бургас, а от там изразиха готовност да съдействат за неговата реализация. През следващите седмици предстоят поредица от срещи с ангажираните институции за да се изгради цялостна концепция за стартиране на съвместна инициатива.
Целта е пресни продукти и ястия, които в повечето ресторанти остават непродадени през деня да бъдат заделени, вместо унищожавани. „Това не са отпадъци, напротив. Всеки, който има ресторант знае, че няма как заложените дневни количества храна  100% да бъдат консумирани. Част от тях винаги остават. Те могат да се даряват на гладуващи. В Германия борбата с глада и разхищението на храна е част от държавната политика, наред с много други страни в Европа. Защо в Бургас да не се обединим в полза на съграждани, които гладуват“, каза Христо Пехливанов.
Той е убеден, че реализацията на подобна обществена кауза ще има и друг положителен ефект - ще формира в подрастващите съпричастност към дарителството и обществена отговорност, чрез примера на възрастните.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен