Ракът на гърдата покосява 1 400 000 жени годишно

Лекари от цял свят обсъдиха новостите в лечението на болестта

Всяка година водещата здравна институция в Турция Анадолу Медицински Център организира симпозиум, посветен на конкретен здравен проблем в сферата на онкологията. Тази година форумът се проведе на 12 септември и беше посветен на коварна болест - рак на гърдата.
Анадолу Медицински Център постави на масата за обсъждане последните новости в методите за лечение на жестоката болест, която покосява 1 400 000 жени всяка година.
Участниците в целодневния форум се фокусираха върху състоянието на настоящите методи на лечение и текущите изследвания на рака на гърдата от различни гледни точки. Темите, включени в конференцията, разгледаха възможните рискове и лечения, провеждането на лъчетерапия на различните етапи от болестта, обсъдиха хирургичния аспект в лечението, както и приложението на молекулярните изследвания и образната диагностика.
Симпозиумът, който е с рейтинг 7,5 от ТТБ /Turkish Medical Association/, беше оглавен от проф. д-р Кайъхан Енгин, водещ лекар на отделението по онкологични болести към Андолу Медицински Център. Като лектори по различните теми на симпозиума се изявиха проф. д-р Недждет Юскент, специалист по онкология, проф. д-р Халук Думан, специалист по пластична и реконструктивна хирургия и самият проф. д-р Кейъхан Енгин като специлист по радиационна онкология.
В конференцията взеха участие световно признати лекари, специалисти в различни дисциплини и по този начин превърнаха здравния форум в събитие с международно значение.
Специалистът по гръдна онкология, проф. д-р Бану Арун представи разработките, които е направила в известната американска клиника - MD Anderson Center на тема генетичната предразположеност и диагоностика на рака. Проф. Арун също така коментира темата за превенция на рака на хората от най-рисковите групи.
Сред известните международни участници на Онкологичния симпозиум бяха и директора на Центъра за рак на гърдата към медицинския университет в Манхайм, Марк Зютерлин и д-р Елефтериос Мамунас, специалист по онкологична хиругрия в Центъра за Ракови болести към Университата във Флорида.
Домакините от Анадолу Медицински център успяха да получат най-съвременните мнения от специалисти от цял свят, да предизвикат полезна дискусия, както и да обсъдят бъдещи стратегии за лечение.
Участниците в здравната конференция се обединиха около тезата, че напредъкът в лечението на рака на гърдата се постига чрез успешно прилагането на мултидисциплинарен подход.
Подобен подход прилагат специалистите в новооткрития Център за лечение на рак на гърдата към турската клиника. Центърът предоставя комплексна диагностика и лечение, вкл. пластична хирургия - пълен пакет услуги за всички нужди на пациентите с рак на гърдата. Екипът за лечение на рак на гърдата включва специалисти, получили образованието си в престижни университет в САЩ и Турция, специализирали в медицинския институт Джон Хопкинс Медисин, САЩ, и носители на престижни международни награди.

 

Повече за рака на гърдата
Ракът на гърдата е най-често срещането раково заболяване в световен мащаб, както в развитите, така и в развиващите се страни. В страните с ниски и средни доходи честотата на заболяването,през последните години, се увеличава с бързи темпове и причините за това са както липсата на информираност за ранното откриване на това заболяване, така и невъзможността за достъп до здравни услуги.
От 1985 година месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата - за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.

Факти
- Ракът на гърдата не е предотвратимо заболяване, тъй като все още не са напълно изяснени причините за развитието му. Своевременното диагностициране и лечение са най-сигурният начин за позитивен изход.
– Карциномът на млечната жлеза може да засегне всяка жена. Рискът се увеличава с възрастта. Над 70% от диагностицираните жени не покриват критериите за рискови фактори.
– Мамографията е най-сигурният начин да се открие рак на гърдата в най-ранната фаза, когато болестта все още не се е проявила и е напълнолечима.
– При адекватно лечение продължителността на живот на жените, преборили рак на гърдата, е както и при останалите хора.

За повече информация посетете www.anadolumedicalcenter.bg