И местната власт, и бургаския бизнес „За“ хранителна банка в Бургас

Мисия Бургас

16-09-2015, 16:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът и Община Бургас застават зад идеята за хранителна банка

Идеята на ресторантьора Христо Пехливанов обединява все повече хора и институции

Собственици на известни бургаски ресторанти застават в подкрепа на каузата за създаване на хранителна банка в града. Преди няколко дни зад идеята, която тръгна от младия предприемач Христо Пехливанов застанаха ръководството на Община Бургас и обществения посредник Таньо Атанасов. Наред с представителите на бизнеса, популяризирането на предложението на Христо Пехливанов, стана причина към него да се включат и граждани – доброволци.

„Много хора ме потърсиха. Сред тях и такива, които изразиха готовност да разнасят храна на възрастни хора в тежко социално положение. Обадиха се и нуждаещи се. Първата стъпка вече факт. Имам надежда, че нещата могат да се случат, а бургазлии да се обединят в помощ на свои съграждани“, каза Христо.

Зад каузата вече застанаха собствениците на редица заведения за бързо хранене, ресторанти.  Сега предстоят срещи с представителите на ангажираните с реализацията на проекта институции, за да потърсят вариант за регламентирането й. В началото на септември Пехливанов, изрази готовност заведението му да осигурява ежедневно порции прясна храна за граждани в неравностойно социално положение. Той се надява със съвместните усилия на 10-на заведения в града и подкрепата на местната власт, да могат да бъдат хранени дългосрочно много бургазлии като по този начин няма да бъде разхищавана тонове прясна храна.

Според него обществената кауза ще има и друг положителен ефект – ще формира в подрастващите съпричастност към дарителството и обществена отговорност, чрез примера на възрастните.

„В развитите европейски държави милосърдието и социалната ангажираност се възпитават в децата от най-ранна детска възраст. Това е една традиция в цивилизованото общество, която е хубаво да не забравяме, защото имаме много примери за нея в нашата българска история“, каза още Пехливанов.