Готова е претоварната станция в Тервел

Добруджанци

18-09-2015, 08:36

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха регионалното депо за отпадъци край Стожер

Общата стойност на обекта възлиза на 2 323 197 лв.

Приключиха всички проби на машини и съоръжения на претоварната станция за твърди битови отпадъци в гр.Тервел.Съоръжението започва работа и за регионалното депо в с.Стожер ще се извозват пресовани за намаляване на обема им отпадъци от общините Тервел и Никола Козлево.Претоварната станция е построена върху 22 дка общинска земя. Теренът отстои на 1 км. от околовръстния път  (участък от път Добрич - Силистра).Претоварната станция включва няколко сгради и съоръжения: гараж с работилница и автомивка  на обща площ от 461 кв.м., конструкция с подход към преса за отпадъци, кантар, административна сграда с лаборатория, столова и офиси (обща площ 229 кв.м.), регистрационен пункт с автоматично отчитане на показания на кантар, трансформаторен пункт, авариен дизел-агрегат и резервоар с черпателни помпи.Оборудването включва преса с бункер за зареждане ,5 бр. пресконтейнера всеки с обем по 20 куб.м., камион с мултилифт за качване и сваляне на пресконтейнери. Доставени са и апарати и машини за работа - бормашина, ъглошлайф, заваръчни апарати, друго дребно оборудване.Комуникацията към обекта е новоизграден по проекта път с обща дължина от 1 км., водопровод по цялата дължина на пътя (също изграден по проекта) и реконструиран електропровод високо напрежение.
            Общата стойност на обекта възлиза на  2 323 197 лв. без ДДС.От тях 329 000 лв. са разходвани за оборудването, а останалите за строителство на площадка, сгради, съоръжения и комуникации. Собственото участие на Община Тервел в проекта е 161 000 лв. и е осигурено чрез дългосрочен банков кредит, който следва да бъде усвоен до 30.10.2015 г.Безвъзмездната финансова помощ е по ОП "Околна среда 2007-2013".
             Обявени, проведени и възложени успешно от Община Тервел са общо пет обществени поръчки  - за строителство , доставки и строителен надзор.
            Изпълнител на строителните работи е Консорциум "Тервел-ТБО 2013".Доставката на товарния автомобил, пресата и контейнерите е изпълнена от "Екоджен"ООД.Доставката на дребно оборудване и инвентар е изпълнена от "Болшевик" ООД .Строителен надзор на обекта е "Трафик Холдинг" ЕООД. Претоварната станция осигури заетост на осем души - един специалист по контролно измервателни уреди и автоматика, двама оператори, един шофьор на камион  и четирима охранители.
            Община Тервел предвижда да надгради работата на претоварната станция като кандидатства по наскоро обявената схема за изграждане на площадки за компостиране. Финансирането е от новата Оперативна Програма "Околна среда 2014-2020". Претоварната станция разполага с резервиран за такава площадка терен. Площадката за компостиране допринася за намаляване на обема на зелените отпадъци, което води до по-малко разходи за депониране на отадъците.
            Предстои да се търси решение за рекултивация на нерегламентираните сметища в населените места на общината.