Кметът за изтичащия мандат: Отключихме потенциала на Бургас!

Мисия Бургас

18-09-2015, 13:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Бургас Димитър Николов стана "Кмет на Европа"

Продължихме политиката на усилена модернизация на базисната инфраструктура, каза Димитър Николов

кметът Димитър Николов разказа днес пред бургаските журналисти впечатленията си от изтичащия мандат. Той представи и илюстриран отчет с повече снимки и по-малко текст. Изданието представлява вестник с 32 страници, който се разпространява безплатно.

В обръщението си към журналистите кметът Николов каза следното:

"Днес, чрез Вас, правя своя отчет пред моите съграждани - жителите на Бургас и общината, за свършеното през изминалите четири години.

В деня, когато получих това огромно доверие, казах - вярвам, че можем да превърнем и най-дългосрочните амбиции в реалност! Най-доброто за Бургас предстои! И никакви усилия то да се случи няма да бъдат спестени. Мнозина не повярваха и определиха като твърде амбициозни и дори непостижими проектите, които показвахме тогава само на картинка. Днес е ясно, че това не бе само амбиция. Винаги съм бил човек на действието, не на празнословието.  

През всичкото това време бях на светло пред моите съграждани, също пред Вас, Вашите микрофони, обективи и камери.

Оставам честен и откровен, без да бягам от неудобните въпроси.

Бях пред, а не зад колоните на Общината!

Може би и Вие си спомняте - преди четири години Бургас вече вреше и кипеше. Днес със самочувствие мога да кажа - успяхме заедно да отключим потенциала на града!

Успехът на всеки един модерен град се измерва и със способността да бъде лидер на регионално ниво, да дава тласък за развитието на региона и същевременно да гради своя образ на конкурентноспособен център и дестинация.

Да, днес Бургас е истинският лидер на региона, той е двигателят и центърът на регионалното развитие на най-голямата по територия област в страната.

Затова и програмата, която започнахме да изпълняваме, бе много по-дългосрочна от 4 години. Тя е с поглед напред не за четири, а за 10, за 50 години!

Споделям убеждението, че съвременните местни управи трябва да имат именно такава - дългосрочна визия за развитието на градовете!

Поставихме фокуса върху мащабните проекти и днес мога да кажа - Бургас успешно продължи по пътя на своето модерно развитие.

Продължихме политиката на усилена модернизация на базисната инфраструктура и подобряване качеството и достъпа до услуги, които определят стандарта на живот.

Оптимално използвахме ресурсите на оперативните програми и европейските фондове. Същевременно търсехме и алтернативни форми на финансиране, като например публично-частното партньорство.

Днес с гордост мога да кажа на моите съграждани - амбициозните проекти, заложени в периода 2011 - 2015 година, са изпълнени!

Бургас е градът с най-добър, изцяло нов градски транспорт в България.

Бургас вече има регионална система за управление на отпадъците.

Бургас има своите екозони.

Бургас е град с програма за саниране на жилищни блокове.

Бургас е градът с най-благоустроена зона за плажуване в България, каквато е зоната на Централния плаж.

Бургас е най-велосипедният град в страната.

Най-големият жилищен комплекс Меден рудник е с нова болница, модерен закрит басейн, ново осветление, нова детска градина и Център за социални услуги.

След два дни  в изцяло обновения и вече постоянен изложбен център "Флора" ще открием и първото есенно изложение на цветя.

Отново можем да се разхождаме по пристанищните кейове, а от новата Морска гара не само да отправим поглед към морето, но и да отплаваме към гостоприемния вече остров  Света Анастасия, който се превърна в атрактивна туристическа дестинация.

Пред очите ми са и новите улици, детски градини, реконструираните училища, спортните комплекси, направеното в сферата на здравеопазването, а то никак не е малко - сградите на медицинските заведения са санирани, в онкологията бе направена сериозна инвестиция - закупен бе линеен ускорител, бургаската болница получи акредитация за специализации на лекари и това са само няколко примера. В сферата на социалните дейности бе разкрит Център за временно настаняване на бездомни лица, градската инфраструктура бе значително адаптирана за нуждите на хората с увреждания, няма да изброявам всичко...

Днес ще си позволя да споделя пред Вас и нещо лично, което винаги ще помня.

Като баща на три деца зная, че всеки родител е запечатал мига, в който е притиснал към себе си за първи път своята рожба. Имах възможността да прегърна, още в първия му ден, първото инвитро бебе, родено в нашия град. Същевременно бях и много горд, защото знаех, че в Бургас вече работи звено по асистирана репродукция към Многопрофилната болница за активно лечение. Звено, което носи и дава надежда.

Градът - това сме всчики ние. Създавахме и променяхме заедно.

С моя екип сме подготвили за нашите съграждани и за Вас, разбира се, един нетрадиционен отчет. Всъщност, както и в края на предния мандат, така и сега, решихме да направим вестник, който да разкаже и покаже с кратки текстове и предимно снимки, какво се е случило и какво е направено в Бургас през последните 4 години.

Тези страници са само малка част от постигнатото. Всяка една от тях обаче е глътка от атмосферата на нашия град. Същевременно зад всяка снимка стои човешки труд, на много хора, решили да работят тук, в Бургас. Поздравявам ги! Те има с какво да се гордеят. Те са истинските герои в сянка!

Искам чрез Вас да благодаря на моите съграждани за съветите, идеите и предложенията. Много от тях вече са реализирани. С други  наистина не успяхме. Не станахме столица на културата, но станахме град на спорта. Срещнахме трудности с изграждането на шумовата стена в Сарафово, но много често, когато решенията зависят от много институции и частни субекти, действията закъсняват. Има още много да се направи за междублоковите пространства, но в сравнение с големите и тежките проекти, това лесно и бързо може да се осъществи.

Благодаря за критиките и напътствията. За всичките сигнали, за хилядите имейли, включително и на личната ми поща, които получавах и продължавам да получавам по всяко време на денонощието. Те бяха от особена важност за мен и екипа.

Разбира се, благодаря и на екипа, с който бяхме заедно. За неговата отдаденост и убеденост, че сме на прав път.

След тези четири години Бургас стана още по-модерен, по-добър за живеене и още по-разпознаваем град не само на европейската карта.

Позволявам си да отправя поглед и напред - виждам мащабите на развитие и следващите предизвикателства. Човек трябва да ги търси и приема.

А дали съм си свършил добре работата и оправдал доверието - ще кажа, както преди 4 години - предстои да разбера ...".