Спасени са над 40 давещи се на плажове без стопани

По Добруджанското Черноморие

При повече от 40 инцидента с летовници са помогнали водни спасители през отминаващия туристически сезон на плажове по Добруджанското Черноморие, останали без стопани, съобщават от областната управа.

Според сключен договор между областната администрация и БЧК в срок до 15 септември са били осигурени водни спасители на пет плажа в общините Шабла, Каварна и Балчик.
Особено драматична е била спасителната акция на плажа "Шабленска тузла - къмпинг "Добруджа", където при вълнение на морето 3-4 бала от удавяне е избавено семейство чешки граждани. В БЧК е получено благодарствено писмо от свидетел на инцидента, посочват от областната администрация.
Водните спасители първи са се притекли на помощ и на туристка, която си счупила крака в свлачищна зона край плажа "Фиш-фиш - нов" в Балчик. Инциденти са регистрирани и на "Голям плаж" в курорта "Русалка, на плажа край къмпинг "Космос" в община Шабла и други.
На морските плажове, за които областната управа е сключила договори, са били монтирани спасителни вишки с оборудване. Областният съвет на БЧК е осигурил на всеки пост ежедневно дежурство от по двама екипирани водни спасители.