Г. Първанов: Решението за бежанците - в Консултативния съвет

Трябва да се търсят и корените на кризата

Според Георги Първанов - президент на Република България /2002 - 2012 г./, решението за бежанците трябва да бъде взето в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност и на парламента.
Бежанската криза е една от най-сериозните кризи за Европа в годините след Втората световна война, заяви бившият държавен глава в Добрич. По думите му трябва да бъде направен внимателен преглед на възможностите страната да посрещне бежанската вълна, съобщи БТА. Аз не мога да кажа дали премиерът Борисов е точен в своята преценка, че можем да поемем още 1000 бежанци, допълни Първанов. Той коментира, че ако вълната е много по-мощна, а страната не е готова да я посрещне, още повече че идва зима, и ако няма къде бежанците да бъдат настанени и как да бъдат осигурени, ситуацията може да се окаже бомба със закъснител за националната сигурност.
Според президента по темата с бежанците не бива да има никакви партийни спекулации. Кое е решението, трябва да кажат хората с най-добра експертиза и това решение трябва да се вземе в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност и на парламента, заяви Георги Първанов.
Бившият държавен глава коментира, че трябва да се търсят и корените на кризата, като припомни, че когато е бил на президентския пост, е предупредил от трибуната на парламента за започващата война в Ирак. Оказах се прав, че тази война няма да реши въпроса с тероризма, напротив, ще отвори фронт за терористите до мащаби, които не можем да прогнозираме, каза Първанов.
Бившият държавен глава посочи, че бежанската вълна в основната си част идва от хора, които търсят убежище за себе си и семействата си. Но не изключвам тази вълна да е стимулирана от определени сили. Сили, които не искат стабилна и просперираща Европа, заяви Георги Първанов. Затова според него е много важно да има общоевропейски солидарни решения и всяка страна да може да поеме тежестта съобразно възможностите си.