Министър Ивелина Василева: Морето ни вече е по-чисто

Глобяват фирмата в Русе, произвеждаща автомобилни части

Повече от 300 милиона са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения. Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година бяха открити няколко мащабни и значими обекта по българското Черноморие. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Само преди дни беше открита пречиствателна станция в Созопол. Там никога не е имало такава и това беше мечта на хората, коментира министър Василева.
Тя изрази съгласие с изказването на премиера Бойко Борисов за това, че морето ни е по-чисто. „Няма как да бъде по друг начин, при положение, че толкова приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Проблемът по Черноморието беше т. нар. строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура”, уточни Василева.
Министърът на околната среда и водите посочи, че целта на министерството, включително и с подкрепата на ОП „Околна среда”, е да насочва усилията за изграждане на пречиствателни и ВиК мрежи там, където няма такива и да се рехабилитират съществуващите, така че да се приведат в съответствие.
Във връзка със сигнали от граждани за замърсена вода по български курорти Ивелина Василева коментира: „В Черноморец с проектът, който беше реализиран и открихме миналия петък, изцяло е обхванато населеното място, Черноморец и Созопол с канализационна мрежа. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат 2 км навътре в морето”.
„Що се отнася до Лозенец – случаят, който предизвика намесата на здравните органи, беше предизвикан от заустване на непречистени отпадъчни води. Това, което е необходимо е да се продължава с по-малките населени места. В Лозенец има пречиствателно съоръжение, т.е. не би трябвало да се допускат такива случаи”, заяви министърът и допълни:
"Повече от 300 милиона са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения. Бяха открити, както споменахме, пречиствателните съоръжения в Созопол. В Поморие воден цикъл на стойност 95 милиона лева, който обхваща ВиК мрежата, канализационни помпени станции и пречиствателно съоръжение. Във Варна пълно пречистване и заустване на водите в съответствие с всички норми и стандарти. В Провадия беше направена инвестиция. В Руен нова пречиствателна станция. В момента продължава изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще обхваща водите на Минерални бани, Банево, Ветрен в Бургас. В „Меден рудник“ беше инвестирано, Горно Езерово".
Във връзка с изпускането на вредни вещества в района на Русе миналата седмица, министър Василева съобщи, че има наложени санкции на едно от предприятията, произвеждащо автомобилни части, както и еднократна глоба от 35 000 лв. през юни месец. Със заповед на Регионалната инспекция днес ще бъде наложена принудителна административна мярка за спиране на част от производството.