Министър Ивелина Василева: Морето ни вече е по-чисто

Глобяват фирмата в Русе, произвеждаща автомобилни части

Повече от 300 милиона са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения. Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година бяха открити няколко мащабни и значими обекта по българското Черноморие. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Само преди дни беше открита пречиствателна станция в Созопол. Там никога не е имало такава и това беше мечта на хората, коментира министър Василева.
Тя изрази съгласие с изказването на премиера Бойко Борисов за това, че морето ни е по-чисто. „Няма как да бъде по друг начин, при положение, че толкова приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Проблемът по Черноморието беше т. нар. строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура”, уточни Василева.
Министърът на околната среда и водите посочи, че целта на министерството, включително и с подкрепата на ОП „Околна среда”, е да насочва усилията за изграждане на пречиствателни и ВиК мрежи там, където няма такива и да се рехабилитират съществуващите, така че да се приведат в съответствие.
Във връзка със сигнали от граждани за замърсена вода по български курорти Ивелина Василева коментира: „В Черноморец с проектът, който беше реализиран и открихме миналия петък, изцяло е обхванато населеното място, Черноморец и Созопол с канализационна мрежа. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат 2 км навътре в морето”.
„Що се отнася до Лозенец – случаят, който предизвика намесата на здравните органи, беше предизвикан от заустване на непречистени отпадъчни води. Това, което е необходимо е да се продължава с по-малките населени места. В Лозенец има пречиствателно съоръжение, т.е. не би трябвало да се допускат такива случаи”, заяви министърът и допълни:
"Повече от 300 милиона са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения. Бяха открити, както споменахме, пречиствателните съоръжения в Созопол. В Поморие воден цикъл на стойност 95 милиона лева, който обхваща ВиК мрежата, канализационни помпени станции и пречиствателно съоръжение. Във Варна пълно пречистване и заустване на водите в съответствие с всички норми и стандарти. В Провадия беше направена инвестиция. В Руен нова пречиствателна станция. В момента продължава изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще обхваща водите на Минерални бани, Банево, Ветрен в Бургас. В „Меден рудник“ беше инвестирано, Горно Езерово".
Във връзка с изпускането на вредни вещества в района на Русе миналата седмица, министър Василева съобщи, че има наложени санкции на едно от предприятията, произвеждащо автомобилни части, както и еднократна глоба от 35 000 лв. през юни месец. Със заповед на Регионалната инспекция днес ще бъде наложена принудителна административна мярка за спиране на част от производството.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен