Спешна ваксинация и карантина заради антракса в Оброчище

Експертите са категорични, че опасност за хората в района няма

Спешни мерки бяха предприети в добричкото село Оброчище, където беше регистрирано поредното огнище на антракс. Опасната зараза причини смъртта на 73-годишна жена, а нейният син е в болница без опасност за живота, предава Нова телевизия. В стадото, в което е живяло заразеното с антракс животно, вече е направена дезинфекция и са ваксинирани всички преживни животни. В събота по обяд е починала още една овца в същото стадо.
Ветеринарите обясняват, че това е нормално, защото животните още нямат изграден имунитет след поставянето на ваксината. Експертите са категорични, че опасност за хората в района няма.
Седем души са консумирали от заразеното месо-семейството на починалата Софка и техен приятел, който е помагал при транжирането на месото. Нямат симптоми, защото месото е било добре термично обработено.
В момента в селото има наложена карантина. Животните няма да бъдат извеждани на паша през следващите четиринайсет дни. Следващата седмица предстои да се направи повторна дезинфекция на селото, сметището и пасищата в района.