БКО – Добрич открива сезона във вторник

Добрич Лайф

27-09-2015, 17:46

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БКО свири американската музика преди ваканция

С дебют на младия диригент Милен Апостолов

На 29 септември в Огледална зала "Нели Божкова" от 19 часа в навечерието на Международния ден на музиката Българският камерен оркестър - Добрич ще открие своя нов концертен сезон 2015/2016.

Гост-диригент е Милен Апостолов, който ще осъществи пръв професионален дебют след своето дипломиране. Родом от Добрич след близо 13 години отсъствие той се завръща, като диригент и композитор, за да отдаде заслуженото уважение към родният си оркестър.

В програмата ценителите на класическата и стойностна музика ще чуят В.А.Моцарт (1756 - 1791) - Дивертименто във Фа мажор № 3

Милен Апостолов - Приказки отвъд небесата (премиерна композиция, дирижирана от автора и посветена на Българския камерен оркестър)

-"Танца на полските феи", "Когато огъня загасне", "Песента на времето"

В.А.Моцарт - Адажио и фуга в до-минор

А.Дворжак (1841 - 1904 ) - Серенада за струнен оркестър оп.22

 Милен Апостолов е роден през 1991г. в град Добрич.

В периода 1996 - 2002г. изучава пиано и солфеж в читалище “Йордан Йовков“ и в музикална школа “Доминанта” в родния си град. През 2010 г. завършва девета френска езикова гимназия “Алфон дьо Ламартин” град София. Същата година кандидатсва и е приет в Теоритико - композиторския и диригентски факултет на Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Следващата година профилира оперно - симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и композиция при проф. Атанас Атанасов. През май 2015 успешно се дипломира и по двете дисциплини.От 2012г. до сега е дирижирал десетки концерти с Академичния симфоничен оркестър, много от които премиерни за България. В репертоара му влизат композитори, като Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Менделсон, Вагнер, Любомир Пипков, Нино Рота, Чайковски и др. В периода ноември 2013г. до февруари 2014г. провежда стаж в Държавен музикален театър "Стефан Македонски”, като помощник диригент.

През 2012г. учредява неправителствена организация “Ренесанс България” чиято цел е подпомагане на развитието и популяризирането на културата и изкуството сред младите хора. От тогава до сега е реализирал множество събития, поднесени по алтернативен и новаторски начин, благодарение на който успява да достигне до немалка част млади и будни хора. В момента работи усилено по много проекти, част от които са предвидени да участват в програмата на “София европейска столица на културата 2019г.”

От 2011г. до този момент композира и редица произведения за различни състави: струнен квартет; соло пиано; трио от дървени духови инструменти; соната за трио пиано, виолончело и цигулка; цикъл от песни за глас; цикъл за смесен хор, както и много други алтернативни произведения - части от други творчески проекти. Негово произведение бива включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика - Пианисимо Фестивал, а соната за трио се съхранява във библиотеката на университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия. Негова композиция звучи на откриването на музея на София в нощта на музеите, като част от програмата на нощта на музеите в София. През 2015 завършва своята първа симфония, както и няколко други малки камерни композиции. До сега е реализирал редица проекти свързани с композиране на танцова, филмова и театрална музика.