4000 посетиха Акве Калиде за седмица

В реставрираната баня могат да се видят и част от намерените артефакт

Над 4 000 души посетиха археологическия комплекс "Акве Калиде" от откриването му миналата седмица. Това каза Роселина Димитрова, директор на ОП „Туризъм” в община Бургас, за Радио „Фокус” – Бургас. Тя информира, че близо 30% от посетителите са изгледали и 3D прожекцията в т.нар баня-музей на Сюлейман Великолепни. Димитрова напомни, че по време на почивните дни, по случай Независимостта на страната, туристическият комплекс е бил безплатен за посетителите. Според нея не по-малък е бил интересът и в следващите дни. 

„Освен с музейната си експозиция и 3D прожекцията, "Акве Калиде" разполага също с доста голяма зона за отдих, зелено пространство с пейки и фонтани. Освен това, хората могат да станат свидетели на разкритите археологически структури и да получат информация за мястото, което датира от І в преди Хр.”, информира директорът на ОП „Туризъм”. „Акве калиде” предлага и удобно кафене и магазинче за сувенири. Служители на комплекса пък обясняват подробно на посетителите както за историята на банята, така и за археологическите находки, които се откриват там. В реставрираната баня могат да се видят и част от намерените артефакти от обекта.

„Другото нещо, което ще бъде интересно е нашата импровизирана сцена, която е един малък амфитеатър на открито. Там предстои да се провеждат различни събития, концерти и т.н. Смятам, че този туристически комплекс ще стане едно любимо място и за посетители за една приятна разходка”, допълва Димитрова.