Фалшив оцет и захар скапват зимнината

Животът

05-10-2015, 00:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пробутват ни оцетна киселина вместо оцет!

Избягвайте съставката Е260 от съдържанието

В сезона на зимнината магазините са пълни с фалшив оцет, а проверка доказа, че това е истина. Всъщност той е синтетична оцетна киселина под код за хранителна добавка Е260, а не натурален ферментирал винен продукт, съобщава „Телеграф”. Синтетичната киселина се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като т.нар. кисел продукт.
Синтетичната оцетна киселина, обозначена на етикета с Е260, е опасна за здравето и в повечето случаи са причина за разваляне на зимнината от домашни консерви. Нещо повече - оцетната киселина Е260 е токсична при високи концентрации и може да доведе до силни изгаряния на лигавицата.
Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.
Производителите смесват истински оцет и оцетна киселина 1:1. Това си е чиста проба измама на потребителя, ако не е указано ясно на етикета на продукта.
На пазара се оказва, че има и фалшива румънска захар, която също скапва зимнината. Тя била пълна с изкуствени подобрители, за да се докара сладост в нужните показатели, съобразно стандарта.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"