Облекчават административните процедури за рибарите

Целта на бургаските депутати от ГЕРБ е рибарите да бъдат освободени от задължението да водят риболовен дневник

Бургаски депутати от ГЕРБ внесоха в парламентарната Комисия по земеделието и храните проект за изменение и допълнение на текстове в Закона за рибарството и аквакултурите. Целта е да се облекчат административните процедури и излишната документация, водеща до допълнителни разходи за редовните рибарите с малки риболовни кораби под 10 м. Предвижда се те да бъдат освободени от задължението да водят риболовен дневник. 

Вносители на промените са бургаските депутати от ПП ГЕРБ Иван Вълков, Димитър Бойчев, Румен Желев и Диана Йорданова заедно с техни колеги от другите пристанищни центрове Варна, Добрич и Русе.
Техните предложения са базирани на статистиката, че над 90% от българския риболовен флот, наброяващ 3000 съда, се използва основно за непромишлен риболов. Тяхната дейност е насочена към улова на риба и водни организми за собствени нужди, за допълване на доходи и запазване на занаята, бит и култура на местните рибари.
„Във всички свои документи и изявления Европейският съюз изразява категоричното си мнение за подкрепа на улова с малки риболовни съдове под 10 м. Според Европейската комисия те имат няколко основни предимства, допринасящи за устойчивото развитие на рибния сектор - селектиран улов, повече работни места и щадящо въздействие върху околната среда”, коментира народният представител Иван Вълков. 
Статистиката сочи, че в област Бургас са регистрирани най-много пристанища, както и над 50% от общия брой риболовни кораби за страната. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също оперират в областта, тъй като 70% от добива на риба в Черно море е именно от района на Бургаска област.