Плъзна метилът в ракията

Животът

06-10-2015, 13:45

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Куп нарушения на казаните за ракия

Взеха от човека 333 литра домашна ракия

Отказват да махат първака, забравят да преваряват алкохола 2 пъти

На прага на най-студените месеци плъзна метил. Лекари алармираха пред „Всеки ден", че опасният дериват вече е на масите в селските кръчми. Причината е масово пестене на пари от варенето на ракия по казаните и умишленото оставяне на първака, в който има голямо количество метил.

Дървесният спирт може да убие буквално с една глътка, особено ако попадне в стомаха на млад човек, напомнят експертите. Иначе най-честото поражение върху тялото е за очите. При поглъщане на метанол се стига до постоянна слепота заради увреждането на очния нерв. Затова единствените спиртни напитки с доказано качество са тези с етикет на производител. Редовно обаче върху домашни ракии се слагат фалшиви стикери без бандерол, които досущ приличат на оригинални. После те се продават на селските кръчми и така потенциално може да се стигне до масово отравяне с алкохол.

Другият проблем идва от пестенето на средства за варене, защото много от хората оставят ракията само на първи дестилат и не я обработват повторно. По правило от първото варене се отнемат 10% от количеството получен алкохол като задължителна застраховка срещу вкарване в интензивното отделение. През февруари 2013 г. цяла тайфа тийнейджъри се отровиха с метил, оставен в бутилки. Две от децата починаха, а други 4 пострадаха сериозно от смъртоносния алкохол.

Всяка година у нас умират поне по 10 души, а още толкова ослепяват, ако не са потърсили лекарска помощ навреме. Всеки дестилат под 70 градуса трябва да се изхвърли, и то след първото варене. Отделянето му при втора обработка на алкохола е много трудно и може да отрови целия казан, напомнят медиците. Човешкият организъм може да обработи около 10 мг метанол без почти никакви последствия. Всяко количество над това води до тежки и непоправими последствия, особено ако не се приложи спешно единственият познат антидот - етил. Обикновено след проява на симптомите - около 12 часа след прием, лечението става по-трудно и фаталният край е твърде възможен.