Кът за почивка и морско водно огледало около Грамофона

Животът

07-10-2015, 10:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас ще бъде столица на ученето през целия живот

Атракцията е част от предвидената цялостна реконструкция на улица „Богориди”

Кът за почивка и морско водно огледало ще бъдат изградени около символа на Бургас- Грамофона. Новината съобщиха днес кандидатите за общински съветници от ГЕРБ –арх. Димитър Георгиев, Надежда Танева и Георги Кузманов.

Атракцията около Грамофона е част от предвидената цялостна реконструкция на улица „Богориди”. Ремонтите дейности ще бъдат финансирани от европейската програма „Региони в растеж”.

„Реконструкцията на „Богориди” ще бъде голямо предизвикателство за града ни, тъй като на тази улица има много магазини и заведения и реконструкцията би довела до леки смущения е използването на търговските обекти. Търсим най-подходящия момент в който ремонтът да бъде извършен с цел гражданите да имат минимални затруднения за своя бизнес и работа”, каза арх. Георгиев.

Самият Грамофон ще остане, а кътът за почивка, който ще изградим ще се превърне в любимо място на бургазлии, които ще имат възможност да останат, да разговарят със своя събеседник и да споделят спомени свързани с улицата”, каза още арх. Георгиев.

Според Кузманов и Танева обновлението на „Богориди” ще бъде нещо страхотно за бургазлии и ще привлече множество туристи. И двамата обещаха да направят всичко по силите си ремонтите да минат гладко и без забавяне.

Арх. Георгиев хвърли повече светлина върху предстоящата реконструкция.

„Тя е свързана с ремонтите на „Александровска”. Целият проект е дело на заминалия си без време колега Петко Йовчев и се казва „Пияното”. Наречен е така, защото Бургас носи много спомени със своите музикални творения. Това е едно уважение към нашите творци. Улица „Богориди” ще се напълни с множество пейки и зеленина, ще има ново улично осветление и под него гостуващи музиканти ще пеят и танцуват”, каза арх. Георгиев.

По думите му, чрез обществено обсъждане бургазлии ще трябва да се произнесат за най-големия проблем свързан с улицата – подходът и към Морската градина.

„За там е направен проект, който е допълнителна част към реконструкцията на улицата. Става дума за подземно преминаване на автомобилния поток под площад, който ще се намира в района на пешеходната пътека. Там ще има кръгов пешеходен площад, а превозните средства ще минават под земята. Така градът ще стане напълно безконфликтен между пешеходци и превозни средства”, каза арх. Георгиев.

Предвидено е подземната улица да започва от улица „Яворов” до улица „Републиканска”. Не е ясно колко ще струва подземната улица, защото първо трябва гражданите да се произнесат по нейната дължина. Предвидено е целият ремонт да бъде приключен в рамките на идните 4 години.