Арт ателие за икони - терапия за онкоболни

Бургас Лайф

07-10-2015, 17:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Онкоболни и приятели“ приключи „Заедно срещу рака”

Идеята е на Стоян Христов, известен като Дякона

Иконно ателие - галерия за арт терапия на онкоболни и болни с труднолечими заболявания ще бъде открито на 8 октомври в 18.00 часа на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 60. Идеята е на Стоян Христов, известен като Дякона, който сам рисува икони. 
В ателието са ангажирани трима онкоболни. "Готови сме да приемем и други, както и всеки интересуващ се от нашата работа в областта на църковно-религиозните изкуства и традиции! Тук работят достойни хора, а не просяци. Те желаят чрез труда си и вярата да укрепят силите си в тежката борба с Изпитанието Господне - Болестта!", заяви Христов. 
Ателието е с малка галерия, 2 работни къта за иконопис, работилничка за декупаж, сувенири и предмети с църковно и религиозно предназначение. Факт е вече и скромна издателска дейност за популяризиране на православната икона, както и на каузата - хора с тежки заболявания да не бъдат сами в борбата си за живот, да имат своята реализация и същевременно да получават признание за сътвореното от тях. 
В ателието вече се изработват няколко Проскинтарийни икони за храмове в Бургаска и Еленска духовна околии, както и по проект за стенописи на Притвор на бургаска църква. Там всеки би получил напълно компетентна и професионална богословска консултация по всички въпроси на Православните църковни изкуства, устройство на храма и литургика.